КултураОбществоРегионалниСамоков

Историята за трагичната съдба на самоковска фамилия разказва в книга Ярловски

„Самоков 365”

„Проклятието или историята на една самоковска фамилия“ е последната книга на Христо Ярловски, излязла от печат преди броени дни.

Христо Ярловски е роден през 1946 година в Самоков, близо 40 години е част от местната власт като общински съветник, заместник – кмет и кмет на Самоков. След пенсионирането си се отдава на писане. Любимата му тема е вълнуващата история на родния край и незаслужено забравените самоковци. Издал е общо десет книги с краеведческа насоченост.

„Проклятието“ излиза на бял свят след тримесечното извънредно положение, което затваря автора вкъщи. Книгата е посветена на историята за трагичната съдба на самоковеца Валентин Паспалеев. След проучване корените на този стар самоковски род, се оказва, че фамилията през годините е преследвана от някакво проклятие и низ от трагични събития, което ражда идеята за написването на творбата. Разказът е написан с помощта публикации на племенницата на Валентин – Тамара, която не е между живите, както и на Спаска Шехтова, която е събрала богат архив за фамилията Паспалееви.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close