РегионалниСамоков

Исторически музей- Самоков със свободен вход в Деня на музеите

Анелия Балабанова

Исторически музей – Самоков отбеляза Международния ден на музеите и галериите – 18 май с вход свободен за своите обекти. През целия ден в петък имаше желаещи да разгледат експозициите и научат интересни неща от историята. Сред посетителите бяха и малчуганите от подготвителната група на ОДЗ „Звънче”, придружавани от тяхната преподавателка Светла Недкова и помощник-възпитателят Десислава Пачева.

„Децата за пръв път идват тук организирано. Разгледаха с интерес изложбите и останаха запленени от „Самоковото” и носиите” – разказа Светла Недкова като спомена, че е важно малчуганите още от най-ранна възраст да се запознаят с историята и родното си място. Международният ден на музеите и осигуреният свободен достъп до културното учреждение е подходящ повод. Само след броени дни вече порасналите момичета и момчета ще се разделят с детската градина, за да прекрачат наесен училищния праг. Вече като първокласници те ще покажат какво са научили за миналото на родния град.

Исторически музей – Самоков се включи и в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите” на 19 май като отвори вратите си на основната сграда за посетители до полунощ също с вход свободен. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close