Политика

Ирена Коцева: „Ще продължа да работя за това името на Самоков да се чува”


ирена коцева2Анелия Балабанова

 

Малко хора биха останали безразлични, стане ли дума за Народното събрание. Всеки има собствено мнение и при възможност би изказал на глас по тема, която е актуална и е вълнуваща. И тогава тръгват едни градски легенди, приличащи на развален телефон и често нямащи нищо общо с действителността. А каква е тя всъщност? Решихме да проверим сами. Озовахме се в центъра на събитията, ковачницата на законите и се срещнахме със самоковските депутати в Парламента. Цели четирима, което е абсолютен рекорд, обещаващ да се превърне в обичайна закономерност. Потърсихме Ирена Коцева и тя първа разказа за ангажиментите си като народен представител в 43 НС и не на последно място като самоковец.

 

Г-жо Коцева, какво се случи след близо два месеца работа в Парламента?

 

Както знаете, аз влязох малко по-късно в Народното събрание и преди Нова година положих клетва. Бях разпределена в две комисии, едната от които по образование. Голямо доверие гласуваха Парламентарната група на ГЕРБ към мен, като ме предложиха и за зам.-председател на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление. Съвсем наскоро бях избрана в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, където членувах и предишния мандат. В средата на месец февруари заминаваме на годишна зимна сесия, която ще се проведе във Виена. Това са в най-общи линии насоките на работа, които аз имам. В момента се занимавам главно с образование, наука. Там са и няколкото законопроекта, които вкарваме – за училищното и предучилищното образование.

Другото нещо, с което се занимаваме аз и моите колеги са промените в закона за академичния състав, тъй като там имаше моменти, които трябваше да бъдат корегирани. Не на последно място – говорим за образование, но трябва и стратегия за висшето образование, която очакваме на второ четене да продължи като дебат в пленарна зала. В Комисията по регионално развитие една от задачите ми е това да направим публично достъпни за хората методическите указания във връзка с Националната програма за енергийна ефективност, т.нар. саниране на големите стари жилищни сгради, направени по индустриален способ.

В Самоков също има сгради, които отговарят на поставените изисквания, но се появиха и доста спекулации. Във връзка с първата стъпка, която трябва да бъде предприета – собствениците да направят съответното сдружение искам отговорно да заявя, че това се прави единствено и само да се участва в тази национална програма. Частично на места отделни собственици са направили постъпки да сменят дограмата си, да изолират етажа или апартамента, в който живеят, но е направено „на парче“. Задачата е всички тези панелни жилища да бъдат обновени и да се повиши тяхната енергийна ефективност. Огромна, определяща е и ролята на общините – това, че те ще извършват съответните обществени поръчки и оценки. Важно е за гражданите да знаят, че нито една от стъпките не би трябвало те да финансират. Всичко е подсигурено от програмата. Успокоението за тези, които няма да могат да се класират и да бъдат сред първите блокове по тази програма за енергийна ефективност е, че съвсем скоро „Региони в растеж”, ще излезе с програма, продължение на сегашната. Важно е да се предприемат тези мерки, защото след време сградите, повечето от които строени 60-те години, ще бъдат опасни.

 

Виждаме Ви често в Самоков, стартирахте и приемните за граждани? Какво още предстои?

 

Аз съм народен представител от Самоков, но и от София област. Срещам се с хората от цялата област. Преди няколко дни бях в Чеполеч и Чавдар. Гражданите ми задаваха въпроси, които чуваме и на приемните в Самоков – свързани с безработицата и други важни проблеми от ежедневието. Другата седмица /идващият понеделник/ предстоят приемни в Божурище и Костинброд. Така, завъртайки колелото, ще дойде следващата приемна в Самоков, но това е най-малкото, което мога да направя. Всички знаят, че още в петък, след парламентарния контрол се прибирам в Самоков. Събота и неделя съм на разположение на всички, които имат нужда от мен. Телефонният ми номер е един-единствен. Много хора го знаят и го ползват.

Освен срещата при кмета самоковските народни представители имахте ли други съвместни инициативи и планирате ли такива в бъдеще?

Ще работим заедно без да забравяме това, че сме самоковци. Към момента нямаме съвместни инициативи, но все пак ние сме представители и на различни политически партии. Например нормално е г-н Стойчев да подкрепи закона за народната просвета на неговата партия, а не този, на който аз съм съвносител и това, че не подкрепя моето предложение не го прави по-малко самоковец. Напротив. Мисля, че това са чисто партийни решения. От друга страна, смятам, че нито един от самоковските народни представители няма да е на различно мнение, когато отстояваме повече средства затова да няма самоковско училище без нормален физкултурен салон, какъвто е случаят в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Проблем е, че има построена детска градина в 7 квартал, но няма оборудване. Аналогичен е и случаят с неотложния ремонт на пътя Самоков-Дупница. Надявам се да успеем и заявим нашата категорична позиция за нещата, касаещи нашия град и които ние като народни представители от Самоков бихме могли да отстояваме там, където се налага.

По време на миналия мандат имахте много питания. През този успяхте ли вече да се изкажете от трибуната и по коя тема бихте взели думата?

В сферата на шегата ще споделя, че имам един фенклуб от пенсионерския клуб в кв. „Самоково”, които следят всички мои излизания. Вече имах няколко изказвания от парламентарната трибуна. Още на първото заседание след Коледно-новогодишната ваканция бях излъчена от парламентарната група на ГЕРБ – с въпрос към вицепремиера Томислав Дончев.

Ще почувства ли Самоков реално Вашето присъствие в Парламента?

Аз не лъгах самоковци и казах, че моята мисия ще бъде законопроектът за образованието. Разбира се това не касае само и единствено Самоков така, че не е мой регионален ангажимент. Важно е да се знае, че дейността на един народен представител е законодателна. Не би могла да касае един град или една област. Като цяло са много нещата, с които един народен представител може да се ангажира, но в крайна сметка не всичко зависи от конкретния човек.

В никакъв случай не бих могла да кажа, че тази година и половина, през която бях предишния мандат народен представител, че тази градинка или тази улица са моя заслуга. Обща заслуга са и всички трябва да работим, за да се чувстваме добре в нашия град – децата и възрастните ни родители да живеят достойно. За озеленяване по ОП „Околна среда” може да се кандидатства до 20.02. Това, което виждаме, че се променя и в нашия град, но никой няма право да каже – това е моя заслуга. Всички трябва да обединим усилията си. Мога да гарантирам, че ще продължа да работя така, че името на Самоков да се чува.

Вкусно ли е депутатското кюфте?

След Коледните и новогодишни празници трябва малко да ограничим храната. Да водим един малко по-здравословен начин на живот. Депутатското кюфте без съмнение е една легенда, но изобщо не е този лукс, който всички си представят. Големи фирми предлагат по-добри условия на работниците си. Виждате, че повечето колеги пият кафе и хапват по някой сандвич на крак. Депутатското кюфте си стана и закачка. На вашата медия й прави чест, че дойде да види живота в Народното събрание, на депутатите – също. Давам си сметка и като преподавател, че хората трябва да познават добре институциите и работата, която се върши в тях, за да се отнасят със съответния респект и уважение.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close