Слайд категория

Ирена Коцева с питане към министър Петър Стоянович. Спорният законопроект за вероизповеданията не получи подкрепа

Irena-KotsevaНа 18.09.2013г., на редовното заседание на Комисията по култура и медии в НС народният представител от Самоков Ирена Коцева зададе парламентарен въпрос към министъра на културата, искайки неговото официално становище относно внесения Законопроект за промени в закона за вероизповеданията. /На 16 юли депутати от БСП, ДПС и “Атака” начело с председателя на парламента Михаил Миков внесоха поправки в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха остри спорове между вероизповеданията и различни институции за собствеността на религиозните храмове/.
Идеята на вносителите е деноминациите да са собственици на храмовете, в които се извършва богослужебна дейност.
Прозира опасност, каза Коцева, вероизповеданията да получат право на собственост не само върху действащите храмове и манастири, но и върху тези, строени във времето с такова предназначение, повечето от които са паметници на културата, какъвто е и случаят с Байракли джамия в Самоков, тъй като в града никога не е имало компактни маси от мюсюлмани. Тя е знак на уважение към Мехмет паша и е спасена от разрушаване от християните след освобождението като музей, а не като действащ храм.
Народната представителка не прие обвинението на заместник-председателя на комисията Хюсеин Хафъзов, че мюсюлманите в Самоков са лишени от молитвен храм.
Джамията в Самоков е паметник на културата, един от символите на нашия град , наше минало и проява на гражданска позиция е да отстояваме собствеността й – аргументира се Ирена Коцева.
Министър Петър Стоянович отговори, че е създадена работна група към Министерството за изчистване на спорните текстове.
Като следствие от многобройните критични забележки и протести, комисията не подкрепи законопроекта, а вносителите от Атака оттеглиха подписите си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close