Седмицата

Инструктираха директорите на училища и детски градини

trudВ понеделник Община Самоков беше домакин на обучение, свързано с безопасността и опазване на здравето при работа. На семинара присъстваха над 40 директори и преподаватели от учебните заведения в Софийска област – Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня. Димитър Димитров – юрист и европейски експерт по ЗБУД и трудово законодателство, експерт в социалната комисия в парламента, оглавявал ОИ към ИА „ГИТ” набеляза основните моменти по отношение националната политика в тази област.

От важно практическо значение се оказаха разясненията по Наредба №2/24.04.1997 г. за организиране и провеждане на детски и училищен отдих и туризъм, както и предполагаемото поведение на служител, който бъде уволнен дисциплинарно. Присъстващите педагози се обединиха около мнението и споделиха наблюденията си, че повечето от прегрешилите работници реагират негативно. При това положение е напълно разбираемо желанието на директорите да си спестят главоболията, което обаче може да доведе до опасност от инциденти.

Ако работникът или служителят наруши правилата, е необходимо да му бъдат снети писмени и устни обяснения. При отказ се съставя протокол в присъствието на двама свидетели. От полза за присъстващите бяха обясненията по отношение декларирането, регистрирането и отчитането на трудовия травматизъм, оказването на първа долекарска помощ и др.Директорите и учителите получиха актуална информация за измененията в нормативните актове по безопасност и здраве при работа. През цялото време те имаха възможност да задават своите въпроси, на които присъстващите специалисти отговаряха изчерпателно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close