Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Инициаторът на „Битката” Станислав Ласкин: „Силният интерес към състезанието ме зарадва, очаквайте второто издание през септември”

Анна Манова

Състезанието „Битката” събра търсачи на адреналин в самоковското село Доспей в началото на април /6-7 април/. В него се включиха около 50 души – жени и мъже, които искаха да изпитат силата, волята, издръжливостта си и да се предизвикат на специално построена за повода арена.

„Битката” е първото по рода си спортно събитие в страната, което се случва по този начин. То е състезание с кауза. Идеята за създаването му и то да бъде именно с адрес село Доспей, е на Станислав Ласкин. А основната цел е да се съберат средства за реставрация на старата църква в селото и да бъдат подпомогнати самоковски деца в неравностойно положение. Около половин година отнема на Ласкин да си създаде екип от хора, които да подкрепят интересното начинание и да повярват в него точно толкова, колкото и самият той. Той е свързващата нишка между участници, организатори и спонсори. Само за изграждането на арената, на която се случваха битките, са били необходими около месец и половина. Към него се включват Димитър Господинов – Гуспа, който е създателят на атрактивните игри, както и Юлияна Попдимитрова. Битките бяха интересни и многокомпонентни, а присъстващите се насладиха на мотивирани участници, борещи се със сетни сили за добро класиране. Като участници и като подкрепа се включиха част от състезателите в популярното предаване „Фермата”, известни лица, местни изявени спортисти, над 100 души от самоковски самодейни състави и местни фолклорни изпълнители.

Инициаторът Станислав Ласкин обещава второ издание на „Битката” да бъде през септември и да бъде с по-голяма продължителност и още по-интересна.

Здравей, Станислав. Срещаме само няколко дни след финала на състезанието „Битката”. Как се чувстваш като организатор на това мащабно събитие?

Много съм благодарен на всички, които ме подкрепиха и помогнаха за това състезанието от идея да се превърне в реалност. Това ме кара да бъда много щастлив и доволен от постигнатото. Искам да благодаря лично на Гого Йовичин, защото допринесе изключително много за играта. Тя се състоя на негов терен, помогна ми за конструкцията на самата арена. Построяването й ни отне повече от месец. Благодарен съм на Димитър Господинов – Гуспа и Юлияна Попдимитрова, които бяха неотлъчно до мен като организация и като водещи на игрите за мъже и жени. Много ми помогна Дидо Лалев, който създаде цялата организация – внасянето на игри, паркинги и обезопасяване. Благодарен съм на всички попове от града, кметове, участници, спонсори, семейство, приятели, самоковски изявени спортисти. Исках да направим нещо интересно и различно именно в нашия край, но не предполагах, че ще се получи толкова добре. Имахме заснемане на състезанието с дрон и преброяването показа над 1500 зрители само първия ден. През втория ден, когато се проведе финалът, бяха дори повече. Зарадвах се, когато видях арената в пълния й блясък, а още по-щастлив бях, когато се напълни със състезатели.

Като един от основните организатори ти се занимаваше с всички компоненти от състезанието. Какво ти направи най-силно впечатление? Има ли нещо, което няма да забравиш – емоция, преживяване?

Мога да кажа, че моята роля беше на невидимата верига, което свързва организатори, участници и спонсори. Отне ми шест месеца да създам „Битката”. И се чувствам доволен. Нека тези, които имат критики към мен да се опитат да направят нещо по-хубаво и по-добро.

Най-голямото впечатление ми направи, че имаше  силен интерес и доста хора дойдоха. Другото беше подкрепата от страна на публиката към напълно непознати хора. Когато се обърнах и зад мен чувах скандирания и подкрепа за дадения състезател, който дава максимума от себе си и напълно е влязъл в играта, ме накара да се почувствам страхотно. Създадохме състезание, което се прави за първи път под тази форма в страната. Незабравима е преживяната емоция и сълзите в очите на хората, които се развълнуваха от каузата на играта и борбата на самите участници. Вълнуващо беше и участието в игрите на сина на Димитър Господинов, който е с 84 % инвалидност. Неговата игра трогна присъстващите и доста хора изявиха желание да му помогнат финансово. Силен беше и финалът на състезанието, където при мъжете спечели самоковецът Кристиан Шукадаров, а Силвия Радулова се класира първа при жените. Не мога да опиша с думи удоволствието, което изпитах.

Какво се изисква, за да бъдеш победител в подобно състезание или поне да достигнеш финалите?

Изисква се комплекс от качества. Победителите в двете категории – Кристиан и Силвия са физически издръжливи и с добра психика. Не омаловажавам останалите участници. В надпреварата се включиха 47 играчи. Всички бяха много силни. Дори си мисля, че ако се изправя срещу някои от тях може да ме победят въпреки че имам опит. Радостен съм, че самоковец взе първото място в първото издание на „Битката”. Половината от участниците мъже бяха от Самоков.

Жените се представиха отлично, дадоха всичко от себе си, бяха мотивирани. Може би ако се бяха изправили срещу някои от мъжете щяха дори тях да победят. Силвия е участник в две издания на „Сървайвър” и е много силна. Другите също се представиха много достойно.

Какви награди получиха победители и финалисти?

Победителите получиха парични награди, като всички дариха сумите си за каузата. Играта включваше един сигурен финалист и двама, които се борят за второто място. Те демонстрираха дух и себераздаване след много кръгове, тежки трасета и сблъсъци. За първите места – мъж и жена, съответно Кристиан и Силвия получиха по 300 лв. Подгласниците им Веско Русев и Йоана Табакова по 100 лв. Те ще могат да участват без кастинг като отбори от мъж и жена в предаването на Митко Господинов и Дидо Лалев – Maximal Revenge. То също е състезание и ще се проведе между 6-7 юли.

Игрите бяха оспорвани, част от тях силови и не минаха без травми. Имаше ли сериозно пострадали участници или такива, които не са преценили възможностите си?

Игрите включваха доста компоненти. Няма как едно истинско състезание да се размине без травми и контузии. Всеки един участник иска да даде максимума от себе си и да покаже най-доброто, на което е способен. Преди старта на играта всички разписаха декларация, че носят отговорност за последствията. Имахме осигурена линейка на терена. Имаше травми. Една от участничките Габриела Апостолова се удари лошо в колоната, Габриела Илиева се нарани също, но реши да продължи въпреки болката. И участвайки в следващата игра си извади рамото. Третата е Атанаска, която падна от гредата и си натърти бедрото. Участие в състезанието взе и жената на Митко Господинов – Мая. Тя също се контузи, но превъзмогна физическата си болка и по собствено желание искаше да продължи, въпреки че я съветвахме да се откаже. На финала на състезателната част тя припадна. За първи път видях с очите си как човек изцеди енергията си в желанието да се докаже и припада. За мен тя е истински победител. При мъжете травмите бяха по-леки. Жените се оказаха по-нахъсани и свирепи в битките. Един мъж от състезателите също почти припадна и се наложи лекарска намеса. Веско Русев, който се класира втори, при коването на моста се удари жестоко и въпреки че окарвари всички дъски не се предаде. Всички участници получиха грамоти за участие.

„Битката” е състезание с кауза. Още от самото начало ти подчерта, че събраните средства от дарения и част от таксите за участие ще бъдат дадени благотворително. 

Създаването на „Битката” беше с основна цел да се помогне за реставрация на църквата в село Доспей, която е една от най-старите в околността. А другата част от сумата да отиде в помощ на деца в неравностойно положение. Бяхме поставили и две кутии за дарения. Спечелилите играта дариха наградния си фонд за каузата. Пред комисия от 9 души отворихме кутиите, направихме и видеоклип. Сумата ще бъде разделена на две. Половината ще отиде в банковата сметка на черквата, като ще искам разчет на изразходваните пари, а останалата ще са за самоковски деца в неравностойно положение. Към каузата се включи и едно момиче, което изработва кукли. Тя не успя да присъства на самото състезание, но ми ги изпрати за продажба. Те са ръчно направени и всяка струва по 10 лв. Пуснал съм ги в страницата на „Битката”. Всеки, който има желание може да ги види и да си закупи. Събраните средства също ще бъдат дарени за каузата.

Какво да очакваме от теб? Ще има ли нови изненади?

Няма да се спирам. Мога да кажа на читателите на вестник „Самоков 365”, че ще има още интересни неща. Аз, Гого Йовичин, Митко – Гуспата, Юлияна Попдимитрова и Дидо Лалев замисляме още по-голяма арена, която ще е поне още веднъж с размерите на сегашната. Ще включим по-тежки и сурови изпитания. Обявили сме начало на записването за следващата „Битка”, която плануваме да бъде през септември. Тя ще бъде с различна продължителност от 3 или 5 дни. Ще има оцеляване в природата. Очакваме още по-голям интерес. След приключването на играта доста самоковци ми казаха, че са имали желание да участват, но не са знаели какво да очакват или са си мислили, че няма да се проведе. Така, че от сега им казвам да не се чудят, а да се запишат. „Битката 2” ще бъде по-брутална от първата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close