ОбществоРегионални

Инвестиция от 300 млн. евро възражда Горни Окол

Самоков 365

Фирма на “Маркан холдинг” планира да изгради екоферма в района на село Горни Окол в  Самоков. Новината получи широк отзвук преди дни. Проектът включва няколко обекта за различни животни и мандра и е част от подготвяния от няколко години туристически комплекс с голф игрище и хотел. Общата инвестиция се оценява на около 300 млн. евро, но ще се изпълнява на части. Изграждането на голф игрището се поотложи във времето, но в никакъв случай инвеститорите не са се отказали от това намерение. В това увери Валентин Каназирев – управител на „Маркан”. Нещо повече – идеята постепенно се надгражда. Проектът предвижда изграждане на комплекс за екологично производство на мляко от крави и овце, преработката му в млечни продукти за директна доставка, както и малка конна база. В нея освен собствени животни компанията предвижда да предоставя и пансион за коне на клиенти, като идеята е да се развие конен туризъм.

Бъдещата ферма е част от много по-мащабния проект за изграждане на голф комплекс в района, който компанията подготвя от няколко години. За него се заговори още през 2012 г. Самото голф игрище е включено и в подробния устройствен план на общината. Според плановете то ще се състои от 18 игрални полета и допълнителни съоръжения, като отделно от това ще бъдат построени сгради за настаняване, ресторанти и др. Игрището ще бъде разположено в имот от 650 дка, но реално ще заема около 340 дка.Валентин Каназирев поясни, че по план следващата година трябва да започне реализацията на проекта. По думите му са преминали изключително тежки процедури и съгласувания, а някои от тях все още продължават. Компанията притежава масив от недвижими имоти с обща площ 257.4 ха в село Горни Окол.

Ако се реализира, това ще бъде третият мащабен проект за района на Самоков. Вече усилено се работи по изграждането на Белчински извор, а в режим на изчакване е „Плана хайтс”. В. Каназирев заяви твърдо, че не го притеснява каквато и да е конкуренция, защото тук замисълът е съвсем различен. Фактите обаче са си факти. Те очертават тенденция да се залага именно на подобен тип селища, за да привличат туристи. Вероятно всяко едно може да предложи нещо уникално за своите посетители, времето ще покаже. Радващо е, че всички те са свързани с района на Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close