Общество

Именник извади богоявленския кръст в Самоков

IMG_20160106_113424Анелия Балабанова

За трета поредна година Самоков спази богоявленската традиция. Началото беше поставено с празничен водосвет край парк Лаго, отслужен от отец Петър. Над 60 смелчаци тънеха в трескаво очакване, нетърпение да хвърлят в студените води на Искъра и премерят сили кой ще извади пръв кръста. Късметът се усмихна на именяка Йордан Кудев – ученик от СУ „Никола Велчев” и състезател по борба, който най-напред се добра до християнския символ. Победителят вече беше ясен, но с това ритуалът край Искъра не приключи. Всички престрашили се да се цопнат в реката, се хванаха на традиционното мъжко хоро и гордо развяваха българския трибагреник. Поведе го единствената дама, влязла във водата. Някои не събраха сили и предпочетоха просто да измият лицата и ръцете си „за здраве”. Както се казва …и това се брой, защото според народните вярвания те няма да боледуват.

За Йордан имаше парична награда, връчена му от кмета Владимир Георгиев и плакет.  Десетки самоковци, в това число и много ученици се събраха на моста над Спортното училище, за да отпразнуват Йордановден. Околното пространство също беше изпълнено с хора. Градусът на настроението беше приповдигнат, а атмосферата неповторима. Песни и кръшни хора поставиха край на този импровизиран празник, който се пренесе в домовете на всички именници.

Празнични богоявленски тържества имаше и по селата, където този красив обичай все още се спазва. Шестима смелчаги се впуснаха в студените води край Рельово в търсене на кръста, а най-сръчен и бърз се оказа Любомир Вардаров. Той грабна и определения награден фонд от 40 лв. и 5 кг. вино. Те бяха осигурени от дарители. За присъстващите, кметът на селото, който също е именяк – Йордан Клещанов, беше подготвил греяно вино, а за настроението на всички, дошли на празника се погрижиха народните изпълнителки от читалище “Надежда” село Рельово. Двама бяха желаещите да „уловят” кръста в Райово. По-бърз и съобразителен се оказа Васил Попов. Особено ожесточена се оказа „битката” в Драгушиново.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close