Обща категорияОбществоРегионални

Изнесен урок „Коледа“ проведоха учениците от ОУ „Митр. Авксeнтий Велешки“ в Сарафската къща

Жанета Димитрова

На 20 декември петокласници от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“  изнесоха открит урок „Коледа“ в Сарафската къща. За неговата подготовка се бяха погрижили учителите  Димитър Балабанов, Славея Петрунова, Елена Гривева, Даниела Георгиева и Ралица Струмина, работещи по програмата „Фолклорното наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности“. Специален гост беше г-жа Славчева,  началник отдел в РУО -София регион, председател на комисията, която одобрява проектите, на кандидатстващите в иновативното училище. Тя сподели, че това нейно присъствие е вид наблюдение, дали изискванията за ефективност на одобрените училища по програмата се спазват.

„Нашето училище е изградило специално отношение към фолклора като усет, нагласа, ценностна система, умение за неговото изпълнение и възприемане. Традицията е част от българската култура, която спомага за изграждането на личностната идентичност на нашите ученици като жители на град  Самоков, които се гордеят, че са български граждани“, с тези думи г-жа Георгиева откри урока.

Коледното тържество запозна с импровизирано телевизионно предаване „Коледа ТВ“ със специален гост  Димитър Балабанов, учител по „История и цивилизация“, който разказа историята на Коледа. Г-жа Елена Гривева и група момичета от 5-ти клас, предадоха на присъстващите поверието за питата, която е основна част от трапезата на Бъдни вечер. Възстановката на светлия празник напълни сърцата на всички гости и демонстрира знанията на петокласници. Тя започна със събирането на семейството около трапезата, молитва и изпълнение на всички обичаи, които се спазват на Бъдни вечер- от броя на ястията, разчупване на питата до посещението на коледарите. Група момчета, с традиционни мъжки носии, тоги и калпаци, изпълниха салона на Сарафската къща с ехтящата коледарска песен – „Стани ми, стани, Нине“. След умелото си изпълнение, те бяха нагостени от домакините с питка и плодове, както си му е редът.

За финал на изнесения урок „Коледа“, момчета от 5-ти клас, под ръководството на г-жа Струмина,  изиграха коледен буенек,  коледарски танц, датиращ от началото на миналия век. А характерното за коледните и новогодишни празници – Дунавско хоро, събра ученици, учители и гости на мегдана.

Директорът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, г-жа Коцева завърши открития урок с сърдечни поздрави към учениците, учителите и гостите.

„За всички, този изнесен урок беше тържество за Коледа,  в тези светли празнични дни, благодаря на колегите си, които осъществиха този урок, който досега не е правен. По едно и също време петима наши преподаватели дават знания и показват това, което децата са научили до този момент. Още в началото, когато се включихме в проекта да бъдем иновативно училище, си давахме сметка, колко усилия трябва да вложим, за да направим организация, която до този момент не е правена в училище. Ще бъдем хора и ще пребъдем като нация, ако всичко това, което са оставили дедите ни го предадем на нашите деца,  а ние се опитваме да направим точно това. Да ви докоснем до миналото, за да сме здраво стъпили в настоящето и да вървим смело напред”, сподели директорът на училището.

Уредникът на Сарафската къща  Марияна Лобутова благодари на учениците, че изпълниха една от най-красивите възрожденски къщи в България, с богатото културно наследство, обичани традиции и обичаи. От името на фонд „13 века България“, тя подари на всички участници и гости  по една  юбилейна книга.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close