КултураРегионалниСъбития

Изложба по повод 220-годишнина от рождението на патрона си представиха в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“

Жанета Димитрова

На 14 март във фоайето на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ бе представена изложбата „Духовност, дошла до нас чрез експонати“ съдържаща биографични данни, лични вещи и документи на Митрополита. Събитието е част от мероприятия, организирани по случай 220-годишнината от рождението на патрона на училището. Самият Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски дава благословията си за осъществяването им.

Стартът на редицата юбилейни чествания по повод 220-годишнината от рождението на Митрополит Авксентий Велешки бе даден на 1 февруари. Това се случи с панихида, отслужена в храм „Успение Богородично“ от архиeрейския наместник протойерей Михаил Колев.

Начало на откриването на изложбата поставиха момичетата от вокална група „Медени звънчета”, с ръководител Даниела Георгиева, които изпълниха църковно песнопение. Директорът на училището Ирена Коцева приветсва всички гости с добре дошли. Специални гости на празника бяха архиeрейския наместник протойерей Михаил Колев, Невена Митрева представител на Исторически музей Самоков, Христо Ярловски – автор на книги, посветени на историята на града. Те изнесоха образователна лектория за житието на Митрополит Велешки и духовния живот в града ни и страната. Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“, Исторически музей – гр. Самоков, Радослав Генев, Христо Ярловски, експедиционна група от училище с ръководители г-н Балабанов и г-н Попов, фотографско студио- Андрей Домишляров и множество учители и ученици се обединяват в осъществяването на изложбата.

„Днес, ние наследниците на нашия патрон с гордост носим неговото име. Вярваме, работим, упорито, всеотдайно и иновативно, за да продължим неговите традиции в просветното дело. С фотоси и експонати ще се опитаме да покажем къде е мястото на Митрополит Авксентий Велешки сред великите българи, борили се за църковна независимост. Тази изложба е плод на работата на много хора и институции, които ни подадоха ръка, за да осъществим това наше начинание. Изразявам огромната си благодарност към Отец Михаил, които беше наш консултант по време на цялата подготовка за трите мероприятия”, сподели пред гостите г-жа Коцева.

Ученичките Аделина Георгиева, потомка на Митрополита и Габриела Беловска изнесоха кратка лекция за живота на Митрополит Велешки и вълненията около събирането на експонатите за изложбата. Ученикът Адриян Манов изнесе изпълнение на пиано.

Всеки един от специалните гости сподели по няколко думи и поздрави децата за богатата изследователска дейност. Сред изложбата бяха намерили място икони, изрисувани от преподавателката по английски език – Данаила Колева.

Празникът приключи с разглеждане на експонатите и снимките наредени във фоайето на училището. Гостите бяха почерпени с по чаша вино, а домакините отправиха своята покана към всички за юбилейното тържество на възпитаниците на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, което ще се състои на 22 март от 10:30 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close