Регионални

Изложба, посветена на цар Самуил, ще гостува на Цари мали град до началото на август

„Самоков 365”

цари-мали-градИзложба във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил през 2014-та година Националният археологически институт с музей при БАН представя изложба.

Целта на изложбата е да запознае посетителите с основни моменти от епохата на цар Самуил, личността и семейството му, да разкаже за войните му с Византия и за важни политически личности. Изложбата в Цари Мали град е постерна и ще бъде експонирана в рамките на два месеца. Включва важни и кратки извадки от историята, свързана със Самуил и фотографии, които разкриват неговата мощ и величие. По негово време България е в най-голяма териотриална цялост, много са войните които е водил, като последната – битката при с. Ключ, бележи неговата кончина.

Моментът за тази изложба е много специален особено във връзка с претенциите на Македония, че Самуил е македонски цар, което директорът на ГИМ – Самоков Веселин Хаджиангелов, нарича безмислица. Самоков е свързан с далечните исторически събития – близо до нас, само на 50 км, на Траянови врата, е една от големите битки с Василий втори, като Самуил го побеждава, освобождава областта и тръгва на юг.

Тези знаменателни събития са минали през самоковското поле. Цялата европейска историография говори за българския характер на Самуил, който освен с битки е укрепвал Първата българска държава и със серия династични бракове, с които е събрал съюзници и е заздравил позициите ни в кризисни моменти. Изложбата ще се хараса на многобройните посетители на Цари Мали град и ще бъде последвана от още подобни експозиции. За откриването и се изявиха белчинските баби с няколко народни песни, които предизвикаха интереса на малките посетители на крепостта.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close