Обща категорияОбществоРегионални

Зинаида Хаджимитова с награда за хумористичен разказ

Анна Манова

Самоковската писателка Зинаида Хаджимитова получи поредно отличие за своето творчество. Тя взе поощрителна награда за разказа си „Младостта е вятър” от участието си в  XIII конкурс за хумористична проза и поезия „Очи към себе си” – 2018. Конкурсът е с хумористичен характер и е организиран от сайта за нова българска художествена литература „ХуЛите”.

Зина е позната на самоковската аудитория, а и не само, с писателските си умения и тънкото си чувство за хумор, което се прокрадва в част от произведенията на авторката. Ето защо наградата не е никак изненадваща, особено в този жанр. Всеки творец може да се включи с повече от едно произведение. Зинаида участва с три разказа  – „Колко малко му трябва на човек!”, „Изненадка” и „Младостта е вятър”. С последния се класира на четвърто място. Това не е първо участие на Хаджимитова в конкурса. През 2017 година тя отново взе поощрителна награда за разказа си „Монолог”. А през 2016 година беше класирана на първо място в IV национален конкурс „Състояние на полет”, организиран отново от „ХуЛите”, с който в Сопот беше поставено началото на Вазовите празници. Наградата отново беше в категорията за проза, а отличеният разказ е „Бубольок”, включен в най-новия й сборник с разкази – „Вятър за глухарчета”.

Литературната надпревара в XIII конкурс „Очи към себе си” беше по повод 1 април, а оценяването на творбите, които са разделени в две групи – поезия и проза, се осъществява на база на гласуване на самия сайт. Анонимността на авторите се запазва до финалния ден на вота – 25 март. Тази година в конкурса са се включили 35 автора от различни точки на страната и чужбина – Априлци, Бургас, Враца, Варна, Велико Търново, Козлодуй, Кранево, Мировяне, Панагюрище, Пловдив, Самоков, София, Виена, Австрия, Италия, Франция. Допуснати за участие бяха общо 61 произведения. Награждаването на отличените първенци в двете категории и двете поощрителни награди бяха връчени на 31 март в галерия „Арт Маркони”, гр. Варна. Те получиха грамоти и книги. Аудиторията имаше възможност да се запознае с наградените произведения, които бяха лично изчетени от авторите си.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close