ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Здравни медиатори в Самоков произведоха 240 дезинфектанти, раздават ги в махалата около празниците

Анна Манова

Здравните медиатори в Самоков произведоха 240 дезинфектанти под формата на спрей, които ще бъдат раздадени в ромската махала в града. Кампанията е насочена към уязвими и нуждаещи се хора. Реализира се около големите християнски празници Цветница и Великден.

Идеята се ражда спонтанно в съзнанието на здравния медиатор Георги Николов – Гопето, който е й председател на фондация „Сийд”. Породена е от работата на терен, съвместно с неговата колега Камелия Методиева. Посещавайки ромската махала и срещайки се с живеещите там те установяват недостиг на превантивни материали срещу коронавируса. И нуждата от голям брой дезинфектанти, които да бъдат раздадени на част от ромите и поставени в църквите с цел превенция по време на празничните служби. Реализирането на идеята отнема на Георги и неговите партньори две седмици.

„С приятел от БАН решихме да направим дезинфектант, който да отговаря на изискванията на Световната здравна организация. С Юлия Анджекарска изготвихме предложение до американското посолство по проект #StandingTogether и се зарадвахме на одобрение. Получихме подкрепа от страна на Община Самоков. И така успяхме да създадем 240 дезинфектанти за ръце и повърхности под формата на спрей. Част от тях раздадохме около Цветница, останалата ще раздадем тази седмица, преди Великден”, сподели за „Самоков 365” Николов.

В процеса на създаването и раздаването се включват д-р. Александър Николов и Юлия Юриева. В рамките на няколко часа „забъркват” голямо количество дезинфектант, който може да се използва както за ръце така и за повърхности. Количеството е 330 мл. Те са изработени по готова рецепта от СЗО. В състава им е включен между 60-70% спирт, добавя се глицерин, кислородна вода и внимателно се смесват. По думите на инициаторите всеки може да си го приготви вкъщи, а желанието им е да са в помощ на възможно повече хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close