Злободневно

За шофирането и за водачите

ptpМария Галчева

Законът за движение по пътищата е основен и задължителен, когато някой е решил да управлява МПС или ППС. Ежедневно ставаме свидетели на неговото нарушаване – примери, колкото искате – от неправилно паркиране през неправилно изпреварване до неспиране на пешеходна пътека.

Наши читатели ни сигнализират постоянно за движение с несъобразена скорост в градска среда, където ограничението е 50 км. Уважаеми шофьори, много малко българи фигурират в графата професионален автомобилен състезател и най-вероятно вас там ви няма. Това, че умеете да „палите” гуми изобщо не ви прави добри, защото колкото и тривиално да звучи – добрият шофьор е този, който внимава.

Инфарктни отсечки се явяват булевардите – „Искър”, „Македония”, „България”, улиците „Вардар”, „Търговска”, „Софийско шосе”.  Затова ние поставяме с особена острота въпроса – как ще се противодейства на високата скорост в градска среда и кой ще поеме отговорността за това?

Можем до безкрай да се оправдаваме за това чия е вината, но отговорността е колективна – както на органите на КАТ, така и на Общината, а не на последно място и на самите водачи. Последните са особено нечувствителни към знаците, които забраняват паркиране и престой, забраняват влизането на пътни превозни средства, към паркоместата, предназначени за хора в неравностойно положение. Цялата тази ситуация вече не е смешна, тя е жалка и показател за дерибейство и простащина, както и за изречения – „Ти знаеш ли кой е еди-кой си?”.

„Самоков 365” се обърна към градоначалника и към началник на КАТ в опита си да бъдат спазвани някои елементарни, но задължителни правила. Кметът попитахме за липсващите пътни знаци по града, за т.нар. „легнали полицаи”, за камери, които да засичат скоростта, а към КАТ зададохме следните въпроси – кой и как осъществява контрол над скоростта, за неправилното паркиране, защо все повече непълнолетни шофьори се допускат по пътищата, за шофирането без светлини.

Законът за движение по пътищата важи дори за град като Самоков. И по-добре да се действа преди да се случи някоя беля, защото тогава ще се надпреварваме да цъкаме с език и да вдигаме рамена. А по улиците вървим ние, нашите деца, родители, приятели, баби, майки, бащи и дядовци. Мъжество, вещина и умение в шофирането могат да се показват и по друг начин, не е задължително да си мега глупакът, когото всички сочат като антипример.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close