Боровец

За първа година в Боровец – Празник на българщината. Тенденция е да се превърне в традиция

borovec1Анна Манова

За първа година в Боровец, във Вилни селища „Ягода и Малина”, се проведе празник на българщината. Идеята на организаторите е този празник да бъде ежегоден и да събира все повече любители на българското.

Той се проведе в края на миналата седмица /11.09 – 13.09.15 г./, като началото беше поставено в петък с подреждане на щандовете на гостите, пристигнали от Орешак, Карлово, Тетевен и Враца. Те показаха традиционни изделия – вълнени чорапи, пътеки, одеала, палта, специална техника за декорация на дантела върху буркани, както и дегустация на вино. Гостите от Враца са деца сираци, които традиционно почиват във Вилни селища, а тази година взеха участие с изложба на свои картини върху стъкло.

Доста символично е участието от страна на самоковските занаятчии, изразяващо се в два щанда – дърворезба и билки.

Официалното откриване се състоя в съботния ден от 10:00 часа. Лошото време не отказа организаторите и участниците, които се бяха позиционирали навън и в 11:30 часа самоковката Величка Рашкова направи за присъстващите демонстрация на козуначена питка. Гостите имаха възможност да разгледат и част от традиционните български носии. За доброто настроение на присъстващите имаше DJ. А за да покажат какво могат в народните танци, пък и да научат гостите, беше дошъл състав от село Радуил. Закриването на празника беше в неделния ден.

„Празникът на българщината се проведе за първа година, като нашето желание е той да бъде ежегоден и да се случва по това време на годината. Искаме да е в по-мъртъв сезон, за да привличаме с нещо разнообразно гостите. Идеята за него ми дойде от Швейцария, където аз уча. Там има множество подобни фестивали, на които се представят традиционни неща. Когато дойдох през месец май да работя във Вилни селища, като видях  дървените къщички, пред очите ми се яви швейцарската панорама. И си представих как на това място може да се вият хора, да има песни и танци. Радваме се, че имаше интерес както от страна на изложители, така и на посетители. Бяхме поканили всички занаятчии от Самоков, но почти всички ни отказаха, което за мен е необяснимо. За първа година фестивалът беше доста добре. За следващи – очакваме повече”, сподели пред „Самоков 365” мениджър Маркетинг и продажби Десислава Великова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close