Култура

За пръв път самоковци се докоснаха до творбите на Елка Захариева

Анелия Балабанова

В първия ден на март Историческият музей и Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” предложиха вълнуваща среща с творби на автор, който не е показван до момента в Самоков  – Елка Захариева – дъщерята на патрона на галерията проф. Васил Захариев.

По време на откриването директорът на музея Веселин Хаджиангелов я определи като типичен самоковски художник, който може веднага да бъде разпознат. С чарковете, планините, абаджийницата и старите къщи, които могат да се видят навсякъде в картините. „Няма самоковец, който да не е включвал в творчеството си такива мотиви и персонажи, свързани с освободителното и революционно движение. В навечерието на 3-ти март такава изложба може да се разглежда и в подобен контекст – коментира той пред дошлите да разгледат експозицията. Трудно един млад художник може да си проправи път, когато е живял в сянката на великия си родител. Разбира се, има и изключения, но като цяло малцина успяват да излязат от сянката на фамилната обремененост.  Може би това е причината името и творчеството на Елка Захариева /1928 – 1976/ да са малко познати за широката публика. Веселин Хаджиангелов не пропусна да спомене, че твърде рано – на 49 години, тя си отива от този свят. Наследството, което обаче оставя след себе си говори много. От картините й можем да разберем за любовта към природата, историята, обикновените хора, народното творчество, обичаите и фолклора, които тя е притежавала и раздавала. Специалистите са категорични, че като художник тя показва една голяма искреност, прямота в творбите си и едно много задълбочено познаване на техниките на графиката, които доста умело наследява от своя баща. Ценителите тълкуват творбите й освен като изкуство и документ, оставащ в история и времето. Винаги ги си заслужава човек да види и наслади на нещо малко познато и стойностно.

В заключение Веселин Хаджиангелов сподели със задоволство, че вече има предложения изложбата на гостува в други музеи и галерии в страната. Това е начин личността на Елка Захариева да стане разпознаваема и заеме своето сериозно и заслужено място в изобразителното изкуство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close