ОбществоРегионалниСамоков

За осми път „Театър без граници“ в Самоков

Анна Манова

За осми път Самоков ще бъде домакин на Националния фестивал „Театър без граници“, събиращ на едно място любители на театралното изкуство от цялата страна. Организатори на фестивала са читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ и Община Самоков.

„Театър без граници“ се превърна в традиция и се провежда в края на октомври месец. Тазгодишното издание ще бъде между 21-26 октомври /включително/. На самоковска сцена ще се представят  седемнадесет състава от Ботевград, Гълъбово, Левски, Сопот, Дебелец, Варна, Поморие, Асеновград, Първомай, София, Своге, Нова Загора и др. Читалищното ръководство изказа своята благодарност към общинския хотел „Арена“ за прекрасните условия и доброто отношение към гостуващите театрали от цялата страна.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 21 октомври /понеделник/ от 18:00 часа в салона на Читалището. По-рано през деня, от 14:00 часа, ще се представи театралният състав от с. Кортен, с постановката „Паметник“. От 16:00 часа любителите от Павликени ще изиграят „Крали Марко в 21 век“. След официалното откриване на фестивала, извън конкурсната програма, самоковският любителски състав при читалище – паметник „Отец Паисий“ ще изиграе комедията „Не всеки крадец е мошеник“ от Дарио Фо, под режисурата на Васил Михайлов. Водещ на мероприятието е Ралица Стоянова.

Националният фестивал е с конкурсен характер, като основната му идея е да се срещнат на една сцена любители на театралното изкуство от цялата страна и да запознаят публиката с богатата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие.  Журито тази година е в състав – Любен Чаталов, Славчо Пеев и Богдана Костуркова. Те ще имат отговорната задача да отличат най-добрите сред съставите. Предвидени са отличия за цялостно представяне, за най-добър спектакъл, за най-добра мъжка и женска роля, награда за режисура, за сценография, за поддържаща женска и мъжка роля.

Тържественото закриване и връчване на наградите на отличените в различните категории ще се проведе на 26 октомври /събота/ от 18:00 часа. Входът е свободен.

Всички събития в културния календар на самоковското читалище са посветени на 160-годишния юбилей на културната институция.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close