Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

За осми път „Дари кръв – спаси живот” в Самоков на 2 май

Aнна Манова

За осми път Самоков е част от кръводарителска акция, призоваваща всеки, които има възможност да дари кръв. Защото както казват организаторите: „Чудесно е да знаеш, че там някъде някой живее благодарение на теб!”

Кампанията ще се проведе на 2 май /четвъртък/ от 9:30 до 13:00 часа в Туристическия център в Самоков. Организатор на инициативата, която може да спаси човешки живот, е Сдружение „Сили имам да се боря”, с главното участие на Анита и Елица Симитчиеви, с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология и Община Самоков.

Положителен факт е, че кръводарителската акция се превърна в добра традиция в Самоков и се провежда два пъти годишно – пролет и есен. Статистиката до този момент показва, че се включват средно около 35-40 доброволци, които напълно отговарят на основните критерии при даряването на кръв.

В  кръводарителската кампания могат да участват здрави лица между 18-65 години, за които този акт няма да е животозастрашаващ, а кръвта е безопасна за болните. Кръводаряването не бива да се извършва на гладно, а доброволецът трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал.  Друго важно условие е в рамките поне на едно денонощие да не са приемани медикаменти. Не се допускат наскоро оперирани лица, хора с нови татуировки, такива със сърдечно-съдови заболявания, инфекции, бъбречни и чернодробни проблеми. До кръводаряване не се допускат също хора, които страдат от заразни заболявания или са били в близък контакт с такива лица.

Основният призив от страна на организаторите е – „Дари кръв – спаси живот”. Като е важно да се подчертае значението на даряването на кръв като изключително хуманен жест, който не струва нищо, но е в състояние да спаси човешки живот. Това, което споделят организаторите е, че интересът към кампанията в Самоков нараства. И се надяват все повече хора да имат желание и възможност да даряват кръв и по този начин да подаряват надежда на хора в нужда.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close