Злободневно

За кучетата и… хората

Анна Манова

12773025_10206193412575357_152505668_oВ края на миналата седмица, по-точно в четвъртък 18.02.16 г., до редакцията на вестника ни достигнаха сигнали за едно мъртво куче на една улица. Това може би няма да е интересна новина, ако ситуацията не се развива в близост до детско заведение и ако около мъртвото животно не е имало кръв и пяна.

Разтревожени родители сигнализираха, че сутринта на съответния ден, водейки децата си на детска градина в кв. „Самоково” са видели трупа на кучето. Чуха се и мнения, че в този район често тровят бездомните животни, което само по себе си е недопустимо предвид близостта на детска градина, самото място е оживено и оттам на ден минават множество хора. Но какво ни провокира да наблегнем на този случай? – Поредният сигнал от специалист в областта на дезинфекцията и контрола на борба с вредителите – Петър Йосифов. Той е станал непосредствен свидетел на случващото се и крайно възмутен се свърза с редакцията ни.

„Живея в близост до мястото, на което видях едно умряло куче в четвъртък сутринта. То беше до входа на намиращата се там детска градина. От устата му бяха излезли кръв и пяна. Имаше локва кръв. Според мен и според правилата, това куче трябва да се махне оттам, да се загроби и да се почисти мястото. Подадох сигнали до еколога на Община Самоков. Звънях и на г-н Сайменов. Обясних и на двете лица за какво става на въпрос. Малко след подадения сигнал от мен и от директора на градината, кучето беше махнато оттам. Но какво ме подразни? Остатъчният материал на тротоара. Пак звъннах на еколожката с питане кога ще бъде почистено мястото от съответната фирма, която има договор с общината. В последствие видях директора и човека от поддръжката сами да почистват мястото. Важно е да се знае, че кръвта е опасен биологичен отпадък, никой не знае какво може да има в нея. В такива случаи трябва да се направи т.нар. крайна дезинфекция, а докато това стане се загражда съответното място да не се минава оттам и децата да носят зарази в градината. Това е поредният сигнал, които отправям към Община Самоков”, обясни Петър Йосифов.

Всъщност сигнал е подаден до Община Самоков и от персонала на детската градина. А от Общината своевременно да премахнали трупа на кучето, което вероятно е умряло там вечерта. Сигналът е подаден и до ветеринарният лекар

д-р Механджийски, който по договор от няколко години работи с Общината и се грижи за обезпаразитяване и контрола и борбата с вредителите.  Но той не е отишъл на място, въпреки близостта на работното му място, отговорил е, че пътува в момента. Ето защо е обяснил да се измие съответното място с белина от персонала на детското заведение.

Според Петър Йосифов, дългогодишен специалист, в областта такова поведение е недопустимо, а заразите могат да се пренесат лесно вътре в детската градина. Той има забележки и към цялостното обезпаразитяване и дезинфекция на града, което всъщност си е едно ключово звено.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close