Седмицата

За красотата на добрите намерения

121Мария Галчева

От ЧЕЗ заявиха намерението си да построят в Седми квартал частично, разбира се, законна мрежа. С това най-сетне би трябвало да се сложи категорична точка на незаконното прикачване и да се спрат фойерверките от гърмящи домашни електроуреди. По думите на Цветомир Ралчев, директор на дирекция „Развитие на мрежата” в ЧЕЗ,  е подготвена необходимата документация и е създадена организация за изграждане на мрежата. Инвестицията ще възлезе на приблизително 200 хил. лв., а това ще включи в сметките – 80 стълба, таблата и електромерите.

Дотук добре, даже ще кажем, че е прекалено късно за подобен шум, защото Общината в лицето на кмета преди време застана твърдо зад позицията, че тази позорна ситуация с нерегламентираните кражби на ток трябва да спре. Пък и тези кражби не са нито от вчера, нито от днес. А това, че никой не говореше открито по темата и нямаше воля да спре това чудовищно престъпление, е тема на съвсем друг разговор. Тук е моментът да споменем, че всичките ни опити да се доберем до ЧЕЗ за коментар удариха не на камък, а на скала.

Благодарение на разследващите репортажи на националните медии Самоков стана известен като града с алтернативното Енерго, после хвръкнаха глави и открито се заговори за решение на проблема.

След като това стане факт в края на януари 2015, живи и здрави, ще почнем да мислим механизми евентуално като как ще се събират тези задължения, защото реалната консумация на ток няма да се побере в скромните 20 лева. Такава сметка за ток няма никъде в нито едно нормално средностатистическо домакинство.

Въпросът вече няма да бъде как, а дали ще се събират задълженията и дали няма да се повтори познатата ни схема със спирането и с прикачването.

Всички намерения са добри, но трябва да се помисли малко по-прецизно за последствията. За съжаление, идеите не трябват да бъдат пълни с противоречие и противоестествени прояви,  а със закони, които да важат за всички.

Жалко е, че сме стигнали дотам да обременяваме с негативизъм всяка добра инициатива, да я поръбваме с отрицание, докато окончателно и сложим кръстчето. Но кривналите пътища на българската реалност са такива, че от само себе си започваме да си мислим, че добрите намерения са предварително обречени.

Ех, тази действителност с мръс

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close