Общество

За книгите, създаващи приятелства

Анелия Балабанова

knigiФондация „Подарете книга” и областният управител на Софийска област Росица Иванова подеха съвместна инициатива по повод Международния ден на книгата. Те организираха масово четене с децата от училищата и домовете в областта, с активното участие на доброволци от фондацията, чийто изпълнителен директор е Благовеста Пугьова. Според организаторите е важно да има дни, в които деца, лишени от родителска грижа, и деца, които живеят в семейство, да почетат заедно. „Целта е поговорим за четенето и за приятелството, и да покажем на децата, че дори да са различни, пак могат да бъдат приятели” – споделят те. Именно затова и първият откъс, който деца и доброволци четоха заедно беше „Малкият принц” и откъсът с лисицата. Всички деца получиха грамоти за участието си и като признание за смелостта да се изявят и да почетат на глас пред всички.

Момичетата и момчетата от Центъра за настаняване от семеен тип в Самоков също разбраха, че да се чете е модерно и забавно. Като допълнителен „бонус” човек може да научи интересни и любопитни неща, но при всички случаи е с крачка пред другите с поредната прочетена книга. Мероприятията в градовете от областта включваха различни инициативи – диалози между децата и доброволците от фондацията, импровизирани състезания – „За най-артистичен и изразителен прочит на литературен текст”, „Най-драматично представяне на българска народна приказка” и др.

Фондация „Подарете книга” съществува от шест години, а главните действащи лица са дарителите и доброволците. Момчетата и момичета, които обикалят цялата страна и отделят от времето си за децата, лишени от родителска грижа и общуването с тях.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close