Слайд категория

Започна приемът на молби за отопление

otoplenie 1От 1-ви юли в Дирекция „Социално подпомагане” – Самоков започна прием на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2013/2014 г. Кампанията продължава до 31 октомври 2013 г. Документите се подават по постоянен адрес, като в молбата задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – 1 ноември 2013 г. до  31 март 2014 г. Изплащането на средствата ще се извършва на два транша – за месеците ноември и декември 2013 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари 2014 г. – за месеците януари, февруари и март. Месечният размер на помощта за посочения период е 65,72 лв., а за целия отоплителен сезон – 328,60 лв.

Новият момент е свързан с промяната на диференцирания минимален доход за отопление. Той се увеличава с 15 лева за всички 16 рискови групи от хора в неравностойно положение. Това е регламентирано в Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. Няма промяна в другите условия и критерии за достъп до целева енергийна помощ. Увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г. също няма да бъде пречка за хората, които са получавали помощи през изминалия отоплителен сезон.

За отоплителен сезон 2012/2013 г. общият брой на отпуснатите целеви помощи беше 210 711. Очаква се между три и четири хиляди самоковци да кандидатстват за безплатно отопление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close