Обща категория

Започва изграждането на новото селище “Плана Хайтс”

Анелия Балабанова
В България, около района на Самоков и столицата ще има нов град – „Плана Хайтс”. Колкото и нереалистично да изглеждаше това инвестиционно намерение до скоро, то е на път да се осъществи. Всички одобрения от официалните власти са получени и процесът по изграждане на селището стартира. Още в самото начало проектът беше обявен за приоритетен /най-високо ниво в скалата на инвестиционните приоритетни проекти – над „Клас А”/ според решение на Българското правителство, решение на Министерски съвет – №325 от 03.05.2016 г. Същото е обнародвано в „Държавен вестник”. Представете си само –  къща с двор в чисто нов квартал в модерно селище с чисто нова инфраструктура на цената на апартамент в София. И тя да е разположена на половин час от София, Самоков и Боровец, 10 мин. до Белчин баня и Сапарева баня, 7 км. до язовир Искър, непосредствено до село Плана. Съвсем скоро това може да се окаже една сбъдната действителност.

На 20-ти юли в София предстои да проведе поредната публична презентация, свързана с представянето на проекта. Тази в края на месец юни мина при доста голям интерес.  Специален гост на събитието беше инициаторът на проекта „Плана Хайтс” Авиноам Катриели, който разговаря с присъстващите и отговаря на техните въпроси.

Проектирането и изграждането на селището ще се извърши на последователни етапи на обща площ от 1860 декара. Визията на проекта предполага изграждането на необходими сгради и площи, предоставящи обществено обслужване: детска градина, основно училище, търговски център, спортен център, игрища и спортни площадки, заведения за хранене и кафенета, аптека, медицински център, обособени места за отдих и оползотворяване на свободното време. Изграждането на поддържащата инфраструктура в  селището е предвидено да стане на етапи, квартал по квартал, което е замислено, за да ограничи неудобствата на жителите до приключване на цялостния строеж. „Плана Хайтс“ ще има цялостна поддържаща инфраструктура: канализация и пречиствателни станции, широки пътни платна, изградени кръгови движения, пешеходни алеи, места за отдих, паркоместа. Асфалтов път от Железница през село Плана ще води в близост до „Плана Хайтс”. Не се предвижда изграждането на производствени обекти. Намерението е селището да функционира целогодишно. В района на Самоков предстои и изграждането на още едно селище от подобен мащаб – „Белчински извор”. Идеята като цяло е да допринесат за развитието на района във всеки един аспект.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close