Боровец

Живата вода

borovets_rila_pistesМария Галчева

Заглавието звучи като приказка, но не е. Случи се така, че на 31 декември, нощта на Новата година, водата в Боровец се превърна едва ли не в най-търсенето нещо, защото изчезна. Два дни по-късно вече цяла България знаеше, че най-известният курорт в България е заставил гостите си да търпят три дни без вода или с други думи – провалил е почивката им, за която, както се чу не са платили много евтино. Хейт реакцията стана лавинообразна по различни информационни сайтове.

За мен Боровец звучи едва ли не свято и подобни ситуации ме карат да чувствам меко казано гневно. Проблем с водата в Боровец съществува от години. Как пък не се намери начин поне за поетапното му ликвидиране? И ние разчитаме на привличане на туристи – след подобен гаф, отново вкарал ни в медийната сфера, подчертано негативно, не виждам как ще стане. Атаката в един момент започна да звучи, поне за мен, адски тенденциозно. Но проблем там наистина има и всички ръководни длъжности го знаят.

За община като нашата, която уж дава мило и драго за туризма, това е непростимо. И няма значение дали подобно нещо става на Нова година или перманентно. Оказва се обаче, че пари няма – това прозвуча в ефира на Нова телевизия. Чудесно, то пък за какво ли има пари?

Докато слушаме поредните оправдания с нова давност, туристите ще отиват по други места. Не можем да разчитаме на това, че лошата реклама все пак е реклама, защото не е. Тази година курортът става на 120 години. Посочете ми друго място, което е символ на спокойствие, достолепие, история и традиция в туристическия бранш. Няма такова, Боровец е пионерът и сега какво – има проблем, ама ние ще се правим, че няма. Това е то да си над нещата!

За 120 години се прави име, което в последните десетилетията се трие умишлено като с гумичка. По ред причини и с всякакви неадекватни действия. Умишлено отново. Какъвто и сарказъм да вкарваме в този коментар, той няма да помогне, защото има личности, които са устойчиви срещу него и дори няма да се трогнат. Но там, в Боровец, още са хората, които са го градили, които са влагали друг смисъл в него, а не само печалбарство. Боровец е правен със сърце. Разходете се по стария център, макар и малко страни от водопроводната тема, но как е – запустяла самота. Сгради, които напомнят някогашен бурен живот…Дано поне от  срам от предшествениците ни някой властимащ днес да почувства, да се трогне. Много дължим на това място, а то отдавна ни е дало това, което има – себе си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close