ОбществоРегионални

Жените, с които Самоков се гордее

Анелия Балабанова

В аванс, ден по-рано беше отбелязан празникът на жената. Красиво и уханно цвете, донасящо безкрайна радост. Опора вечна, която е призвана да ни дарява топлина и младост. Често пренебрегвана в ежедневието, но вярна и предана. Истински боец. Нея издигаме на първо място дойде ли 8 март и й отдаваме заслужено признание. Майката, приятелката, колежката. Отново беше спазена традицията, подета от Общината и сформирания Инициативен комитет с председател Евгения Попова да бъдат наградени заслужилите жени на Самоков. Отговорност и саможертва. Това са думите, които най-точно описват нежната част от човечеството „Още 1871 г. по инициатива на учителката Милева е създадено женското дружество „Зора”. „Вие имате тежката задача да се справяте на работното място, да се утвърждавате като специалисти, но и да бъдете стожери в семействата си. С тези приветствени думи кметът Вл. Георгиев се обърна към жените в Ритуалната зала.

Дамите, които бяха отличени се вписват напълно в тази графа. Утвърдени професионалисти, всеотдайни майки и съпруги, общественички. Така най-общо може да се обобщи техният профил. Първа своята награда получи Биляна Стамова – учител с 15-годишен преподавателски стаж. Заслужено признание имаше и за Бойка Гешева, свързала името си с читалището в с. Доспей. Сред отличените се наредиха още  Валентина Турлакова, Верка Симчева и Виктория Недялкова. Валя е бивш състезател по биатлон, сребърен медалист в индивидуалната надпревара и част от българската делегация на олимпиадата в Нагано през 1998 г. Верка, която по професия е медицинска сестра и днес без колебание ще се отзове да премери кръвното или окаже помощ на човек в нужда. Вики Недялкова е позната за самоковци с любовта към планината и своята готовност да помага. В списъка с призьорите се наредиха учителката по физическо възпитание, с 35 години трудов стаж Виолета Гамалова. Понастоящем тя е учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Красимира Костадинова – общински служител, специалист в областта на европейските проекти и програми. Добри думи и признателност получи и д-р Лиляна Бодурова за дългогодишната си и всеотдайна работа като лекар. От 2008 г. тя е началник на Вътрешно отделение в МБАЛ-Самоков. Награда имаше и за Стефка Ярловска – директор на Общинското предприятие „Мальовица”, което изпълнява социални функции. Готова винаги да помага и да се включва в различни социални каузи. Това е Христина Божичкова. От 1991 г. тя има собствен бизнес в областта на търговията, а съпричастността й получи материален израз и заслужено признание в навечерието на 8 март.

Усмивки и добро настроение предизвикаха малчуганите от ОДЗ „Звънче” със своите песни, танци и стихове, подарък към всички, присъстващи в Ритуалната зала. Част от програмата бяха и зумба танците в изпълнение на Яна Василева и нейните момичета.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close