Седмицата

Емоции и адреналин пред „Арена Самоков”

rally 8th marchМария Галчева

Три поредни години през март ставаме свидетели на неописуеми емоции и страсти с автомобилен характер. 17 жени стартираха в неделя, 22 март, на дамското рали, организирано под егидата на вестник „Самоков 365”, Българска федерация по автомобилен спорт  и Община Самоков.

По план ралито трябваше да се проведе на 7-и март, събота, но падналият сняг обърка плановете и техническият екип единодушно реши да го отложи за първа пролет. И имаше за какво. Още рано сутринта ни посрещна слънце и температурите постепенно започнаха да се вдигат нагоре.

Преди 10 сутринта започнаха да пристигат първите смели жени – по правило започнахме с регистрацията. В 10.30 официално беше направено откриването, което заблестя не само с тези 17 красавици, но и с масивно присъствие на фигури от политическия спектър – ГЕРБ в лицето на Ирена Коцева, Реформаторски блок и Димитър Делчев, кмета на общината – Владимир Георгиев.  Всички те пожелаваха на организаторите да продължават да мислят и правят различни по вид събития, които да събуждат града ни и да показват на самоковци истинския ни потенциал.

Тази година ралито беше в памет на един изключителен човек. Това е Георги Янакиев-старши. Когато преди три години решихме да дадем рестарт на мероприятието, той беше един от първите, който абсолютно безрезервно ни помогна и ни свърза с тези хора, които само няколко месеца по-късно станаха част от екипа на вестника.

На него дължим целия ентусиазъм и кураж, с които така смело тръгнахме напред. Благодарим ти!

Тази година поставихме абсолютен рекорд по желаещи за участие. До последния ден /събота/ записването вървеше и се „заковахме” на 26. Но в крайна сметка се престрашиха 17, което в сравнение с първите две години е най-високият брой стартирали.

Момичетата се състезаваха в два етапа, разделени на два класа –  под и над 1.8 cc. Първият етап беше т.нар. майсторско управление /гараж напред и назад, змейка и софийски гараж/, а вторият – скоростна отсечка.

В клас под 1.8 cc стартираха  9 момичета. Победител стана Светлана Ушагелова, втора се нареди Милена Маркова , а трета Румяна Вардарова. В клас до и над 1.8 cc победител без нито една наказателна секунда е Роксана Бандрова, с подгласнички второ място Габриела Дункова и трето място Елеонора Младенова. Общо стартирали бяха 8 дами.

Йорданка Караджичкова, участник в първите издания на „Рали 8-и март”, отново беше част от състезателния списък. Тя, за разлика от останалите момичета, показа какво е да караш „Жигули” без никакви екстри и не отстъпи по нищо. За нея остана почетната купа.

Друг приз от фамилия Янакиеви, който от тази година ще се дава, беше купа за участничката, която показва най-добро време без никакви нарушения. Така първият приз купа „Янакиев” отиде при Роксана Бандрова.

За участничките имаше и осигурени награди от нашите спонсори – бензиностанция „Диана ойл”, студио за красота „Елица”, салон за красота „Максима”, Юлия Василева, фризьорско студио „Sunshine”,  салон за красота „Радост”, магазин „Refan”, “Си комерсиал 7” ЕООД, БУЛ ИНС.

Надяваме се следващата година това рали да бъде очаквано с огромно нетърпение, защото емоциите наистина не могат да се опишат. Надяваме се също да разширим и периметъра си – миналата година имахме международно участие, а тази засилено благоевградско, софийско и пловдивско.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close