Злободневно

Електронната община – бързо, лесно и удобно, но невъзможно

happyМария Галчева

Колкото и малък да е градът ни, хората в него са еманципирани по отношение на времето си и никой не иска да го пилее, висейки по гишета.  Отдавна когато се каже, че някой ще ходи да върши работа в Общината, с половин уста му се изказват едва ли не съболезнования. Съвсем нормално е и не е някаква изненада. Основна препоръка, която се появи към Община Самоков е да засили електронните си услуги към гражданите. В момента там могат да се платят да се данъците чрез e-pay, но не и по сметка.  Може да се направи и справка за задълженията за МПС, за недвижимите имоти, за такса смет, за движими имоти. Но не може да се подаде по електронен път заявление или друга услуга  за каквото и да било.

Има общини, по-малки от нашата, които са далеч по-напред по отношение на електронните услуги. Например една община като Лясковец.

Преди около три години отново повдигнахме темата за този род слуги с аргумента колко по-лесно и удобно би било да бъдат въведени. Още повече, че цялата линия на администрацията в България върви по идеята почти всичко да бъде достъпно онлайн. Няма нищо чудно в това, дори заслужава адмирации в много направления. Но оттогава досега поне в Самоков няма раздвижване по този въпрос.

За „Самоков 365” секретарят на Община Самоков – Ангелина Вангелова,  каза, че ведомството кандидатства по различни проекти заедно с други общини за електронни услуги, но на този етап нищо по-конкретно не може да се каже и няма съответни резултати.  Преди време имаше идея общинските съветници да могат да получават по електронен път протоколите за сесиите , което може би щеше да удължи живота на много дървета. Но и там са доникъде, въпреки че дори беше поканена фирма, която да разясни стъпките към този преход.

Уважаеми дами и господа,

ще си послужа с култовата в последно време фраза „Ние сме българи! Продължаваме напред!” и ще си висим по гишета не защото така ни харесва по принцип. Но и тази ситуация има поне няколко гледни точки. Те реално би трябвало да отстъпят в името на гледната точка на негово величество Гражданина и на неговото удобство.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close