Общество

Една различна екскурзия

На 4 юни с ръководители г-жа Славея Петрунова, г-жа Елена Гривева и г-жа Милка Кощрова към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” град Самоков,  посетихме село Горно Драглище и град Банско на еднодневна екскурзия. Първо отидохме до селото. Там ни посрещнаха четири жени. Едната от тях ни разказа за „Национален парк Рила” и ни показа какви игри са играли нашите баби и дядовци като малки. Беше много интересно, защото всички се забавлявахме заедно, опитвайки се да се качим на кокили и търкаляйки колело със специална пръчка.

Малко по-късно другите две жени – баба Яна и баба Елена ни облякоха в народни носии. Всички бяхме наистина красиви. Научихме се да правим баница, да тъчем, да правим карамелени бонбони и други неща. После играхме хоро, пяхме песни, сбогувахме се с жените и си тръгнахме. На прощаване двете баби ни изпяха автентични песни от родния им край, а ние ги поздравихме също с народни песни.

Следващата ни дестинация беше Банско. Там посетихме църквата „Св. Троица” и научихме много интересни неща за нея. Разгледахме отвън и музея „Неофит Рилски”. След това имахме малко време да си купим сувенири.

Уморени се качихме в автобуса. На връщане имаше много интересна викторина с награди.

Тази екскурзия беше много различна от всички до сега, но и много интересна. Сигурна съм, че аз и моите съученици ще я помним дълго време.

 

Аделина Георгиева, клуб „Фолклорен калейдоскоп”

Екскурзията е осъществена по проект „Традицията живее чрез нас” и има за цел да запознае учениците с народните занаяти и традиционен бит. Учениците са посетили с. Горно Драглище, „Къщата на Дешка” – с приз за „Пазител на народните традиции”. Проектът е финансиран по ЦОИДУЕМ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close