Общество

Успешни дами от Самоков с отличия за 8 март

Анна Манова

12825172_10206289653781327_788156504_nОще от далечната 1909 година, 8-и март е ден с международно значение, в който почитаме жената и нейните реализации в различни сфери. За нейния нестихващ сремеж и борба за по-добър живот. Жената е дарителка на живот, първоначалото, символ на домашния уют и топлина, а в годините се е доказала като личност, успяваща да съвместява в себе си множество роли.

По този повод, отдавайки необходимото уважение към жената и нейните хиляди преобразявания и реализации, Община Самоков и инициативен комитет, който събира женски организации от Самоков, традиционно номинират и награждават няколко жени от града. Тази година техният брой е 11. Като всяка от тях е с принос в професията си, обществения живот, спорта или е многодетна майка.

Отличените дами бяха подредени по азбучен ред, като се стартира с Анита Симитиева, която от май 2015г. пое сдружението с нестопанска цел „Сили имам да се боря” и активно се занимава с превенция в областта на здравеопазването. Виолета Гелова пък е доказала себе си като личност с дългогодишен опит в счетоводството и собственик на фирма, утвърден специалист в областта си. След това своето отличие получи Иванка Керефеина, която 26 години е в сферата на книгоразпространението, от 19 години е собственик на книжарница в града,  а от две години е председател на клуба на ветераните туристи. Една от най-младите дами, получили грамота е Люба Кленова, която от съвсем ранна детска възраст има увлечение към белите спортове, а за периода 2007-2014 година е организатор на всички състезания, провеждани от БФ по ски. От 2 години е маркетинг директор към „Бороспорт” АД. Следващата отличена самоковска жена е Маргарита Кьосева, създател на арт – школа „Зографче” и откривател на таланти в сферата на изобразителното изкуство, правила е изложби в Самоков, Рилски манастир и Париж. Д-р Мария Славова също е сред наградените, специализирала очни болести, а от 2011 година е началник на отделението в МБАЛ-Самоков, Мария Япракова е поредната дама получила грамота, която от 21 години е директор на ОДЗ „Зорница” и е носител на златния почетен знак на Община Самоков за принос в образованието. Друга самоковска жена, доказала се в педагогическите науки е Роза Попова – старши начален учител в ОУ „Св. Св, Кирил и Методий”, автор и сценарист на детското предаване „Самоковче”. И последните три дами, които си тръгнаха с отличия са Росица Арнаудова, управител на банка и активен участник чрез професията си в дарителски кампании, Снежана Бакрачева, която е дългогодишен секретар на НЧ „Виделина” село Широки дол, ръководител на самодейни състави и Станка Крачунова, която е специалист в областта на пластмасите и една от ветеранките на женското движение в Самоков.

За доброто настроение на присъстващите танци и песни бяха подготвили децата от детска градина „Детелина”, а поздрав за присъстващите под формата на танц направиха и зумба танците под ръководството на Яна Василева. Своето удоволстие от събитието изрази и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, който поздрави всички жени за празника. На финала Евгения Попова сподели, че поводът за празник не е само един, на тази дата се навършват 145 години от съществуването на женско дружество. „Жените са в челните редици, вдъхновителки и опора на децата и семействата си. Жените имаме сили и самочувствие да продължим това дело”, обобщи Евгения.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close