ОбществоРегионални

„Европейска народна партия-България” със заявка за политическата сцена

Анелия Балабанова

Популярност набира нова формация – „Европейска народна партия – България”, която е със заявка за политическата сцена.  Желанието ни е да помогнем на социално слабите и хора в нужда от цялата страна. Затова искаме да имаме структури във всеки един град. В Самоков също ще има наши представители” – коментира лидерът Пламен Александров. Съвсем скоро появата на новата политическа формация ще стане официална. „Като начало искаме да направим кухни и здравни кабинети. Имаме уговорка за 10 линейки. Надявам се те да пристигнат от Италия и след това бъдат разпределени в различни градове” – спомена още той като уточни, че не става въпрос само за роми, тъй като в партията фигурират хора от всякакъв етнос. „Обединяваме народа, не делим никой. Искаме да покажем, че можем да направим нещо за тия хора” – обобщи Александров.

Местната структура в Самоков ще бъде оглавена от Трайко Петров, зам.-председател е Борис Колев, а секретар -Истилян Петров. Новата партия предвижда последователни усилия за пълна интеграция на ромските общности в обществото, чрез изготвяне и изпълнение на програми за повишаване на образованието, квалификация и преквалификация, трудова заетост. Също така оказване на съдействие за ограничаване и преодоляване на корупцията на всички нива в държавата и обществото. „По отношение на образованието искаме децата да не се струпват в едно училище. В паралелка от 30 ученици да има поне 10% от ромски произход” – заявиха Петров и колегите му. По думите им, тръгнеш ли да си търсиш работа в Самоков се усеща голямата дискриминация, затова и повечето цигани си търсят работа в София. Цитират и конкретни случаи на дискриминация, които станаха национално достояние. Освен образованието и здравеопазването, усилията ще бъдат насочени и към това да има поне едно действащо читалище в 7 квартал. Такова за момента липсва. Има какво да се направи и по отношение на инфраструктурата.

„Европейска народна партия-България” е със заявка за участие на предстоящите през пролетта избори за евродепутати и за органи на местната власт през есента. Категорично се обявяват срещу купуването на гласове. По неофициални данни към 11 човека наброява в момента ромската махала в Самоков. Пет хиляди от тях имат право да гласуват. Ръководството на партията е предприема различни обиколки в страната във връзка с учредяването на политическата формация. Задача номер едно е това да се случи възможно най-скоро, за да се задвижи поетапно колелото. Заявката е, че това няма да бъде нова ромска партия, а такава обърната към всички хора в нужда.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close