ОбществоРегионални

Д-р Стойчо Гълъбов: „Ако останалата част от населението на Самоков заспива по време на избори, махалата тогава се събужда

Анелия Балабанова

Като отзвук на отминалите евроизбори търсим още една гледна точка – тази на д-р Стойчо Гълъбов. Безспорно утвърден специалист с поглед и върху политиката. Това, което известният самоковски хирург споделя като своя болка е, че българите все още не разбират социалдемокрацията. Нещо, към което всички реално се стремят – социално равенство и демокрация. Изпълни ли ПП „Обединена социалдемокрация” целта, която си беше поставила? Ниска или очаквана се оказа постигнатата избирателна активност? Отговор на тези и други въпроси търсим от д-р Стойчо Гълъбов.

Д-р Гълъбов, доста малко хора излязоха да гласуват на евроизборите в Самоков. Каква е според Вас причината?

Подобна констатация е много лош признак затова,че хората явно не ги интересува какво се случва. Не само в България, но и в Европа. Ние зависим от Европа и трябва да го осъзнаем. Мнозина не са доволни от работата на нашите досегашни евродепутати. Определят ги като неефективни и недостатъчно ангажирани към страната, която представляват. При това положение хората смятат, че е излишно да си губят времето с нови избори. Конкретно институцията ЕП е най-важната част от управлението на Европейския съюз. Нашите представители в него обаче не могат да осъзнаят защо са там и какво трябва да правят за страната

Как според Вас преминаха изборите в Самоков?

Вяло като навсякъде. Това, което се получи като краен резултат е нещо съвсем нормално. Не виждам някакви изненади.

Това, че ДПС е трета политическа сила не е ли изненадващо?

Лично за мен това е нещо очаквано. ДПС работи и възпитава своите членове да участват в обществено-политическия живот. Ако останалата част от населението на Самоков заспива по време на избори, махалата тогава се събужда. И когато се събуди знаем за масовката, която представляват. И е важно да се отбележи, че изборният глас е равнопоставен. Нашите съграждани от 7 квартал показват, че са активни в подобна ситуация. Дали това е тяхно лично мнение или целият този процес се управлява всеки може да прецени и направи изводи за себе си.

Изпълни ли ПП „Обединена социалдемокрация” целта, която си беше поставила?

Да, ние си бяхме поставили обединение с ПП „Воля” – т.нар. коалиция „Българските родолюбци”. Искахме да участваме в тези избори и представихме кандидат, който действително щеше да бъде много различен от останалите. Нещо, което в общ план ми хареса е, че се получи не чак толкова сериозна подмяна на кадрите, защото съотношението между нови и стари е горе-долу 50 на 50. Надявам се българските политици, които отиват сега в Европарламента, да са с една нова политика, нов начин на мислене и поведение. Не става въпрос само за едни пари, които да се вземат, защото знаем, че политиците в България не са бедни. Това, което очаквам е реална промяна – от представителите вляво, от представителите на дясната част в лицето на ГЕРБ и на СДС, които се обединиха и които действително трябва да покажат едно различно лице. Мисля, че е крайно време беше партиите и политиците да си вземат поука и ако не искат и на следващите избори да има такава активност трябва да направят нещо. Определено очаквам по-добри резултати от настоящите български евродепутати.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close