Политика

Д-р Красимира Ковачка: „Недоглеждане в здравната реформа ще доведе до отлив на специализанти в болниците”

kovachka1Самоков 365

„Как ще бъде решен въпросът с кадровата криза в здравеопазването при масовото напускане на младите лекари“?  Този въпрос зададе на министъра на здравеопазването д-р Красимира Ковачка, по време на заседание на здравната комисия.

По думите й в стратегията за реформа в здравеопазването е заложена следдипломна квалификация на младите лекари, която обаче не е финансово обезпечена. „Младите лекари не са специалисти и нямат право да подписват документи към здравната каса, а в същото време трябва да получават работна заплата от болницата. Това ще създаде проблем във финансовото състояние на болниците, които трябва да взимат част от заплатите на специалистите за да плащат на специализантите си“, категорична бе д-р Ковачка и допълни, че болниците трябва да получават допълнително финансиране, за да обезпечат следдипломната квалификация на младите лекари.

Според нея това недоглеждане в приетата стратегия за реформа съвсем скоро ще доведе до липса на кадри, защото болниците ще обявяват все по-малко свободни места за новозавършили лекари, тъй като нямат финансово обезпечение за нови специализанти. В отговор министър Москов заяви, че тази година ще бъдат назначени около 170 специализанти, проблемът съществува и финансовото обезпечаване на болниците в тази посока ще започне от 2016 г.

 

Related Articles

One Comment

  1. Болницата от вътре по нищо не се различава от понеделнишкият пазар срещу нея – по скоро прилича на мърлява кланница за едър рогат добитък ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close