Интервю

Д-р Борислав Филчев: „Противопоставянето не води до добър резултат”

2Анелия Балабанова

Вероятно за много от вас д-р Борислав Филчев е познат с работата си в МБАЛ-Самоков /ОАИЛ/. Натрупаните професионални умения и компетенции, както и ясно изразената гражданска позиция по много въпроси му дават достатъчно увереност, че може да бъде полезен и на едно друго ниво – като общински съветник, представител на сформираната местна коалиция „БДЦ-ВМРО”. От около месец и половина се изявява именно в тази си роля, заявявайки готовност да работи в името и за интересите на Община Самоков и нейните граждани. Мисия възможна ли е това и кои са факторите извън желанието , които да спомогнат за реализацията на това намерение? Д-р Филчев е част от две комисии – тази по Бюджет и финанси и Здравеопазване и социална дейност. Кои са приоритетите и наболелите проблеми за решаване в тях? Отговорът от първо лице.
В ролята на общински съветник коя е първата задача, която си поставяте и горещ ли е общинският стол?
Дали е горещ общинският стол все още не може да се каже, защото е доста рано да се преценява. Задачите идват една след друга. Човек тръгва с идеята да работи в Общинския съвет това, което умее и то най-често е свързано с тясната му професионална реализация. Може би едно от първите неща, които трябва да се свършат е в сферата на здравеопазването. Иска ми се в годините нататък обхватът на дейността да се разшири и свършеното до момента да се надгражда с нови и нови неща, които да се правят за нашия град.
Има ли значение партийната окраска при вземането на решения, в която и да е област?
Не би трябвало да има. Още повече като слушам моите колеги – общински съветници, всички до един заявяват, че ще работят за благото на Самоков. Това означава, че трябва да се загърби партийната принадлежност. Може би в процеса на работа ще се появят и покълват някакви такива чисто партийни интереси, но навреме трябва да бъдат премахнати, тъй като това няма да доведе до добри резултати за града като цяло.
Какъв беше водещият мотив да се кандидатирате за общински съветник и да се впуснете в това предизвикателство?
Може би мисълта, че след толкова години работа и определен капацитет, който човек генерира в себе си е в състояние да даде някои идеи, които биха били от полза за развитието на града. Както в конкретната работа, която върши, така и за други неща, които срещаме ежедневно.
Кои са най-наболелите проблеми в Самоков?
Най-големият проблем не само в Самоков, а и в страната е безработицата. Хората, които нямат работа, нямат пари и оттам абсолютно всичко за тях върви надолу. Друго сериозно предизвикателство е здравеопазването. Трябва да си даваме ясна сметка, че ситуацията през последните две години се променя. Крайно време е Общината да встъпи в ролята си на собственик на болницата в Самоков. Това, което законово е разрешено и зависи от нея да го направи, за да може тази болница да оцелее. Факт е, че хората, работещи в сферата на здравеопазването намаляват. Променя се към лошо възрастовият състав и всичко това рефлектира върху качеството на предлаганите услуги. Една добра идея – ремонтът в нашата болница се осъществи. Сега тя трябва да бъде доразвита и да се създаде устойчивост, която се изисква от европейските проекти, т.е. една своеобразна гаранция, че това нещо през следващите години ще се ползва. Следователно трябва да има хора вътре, които да предлагат определени услуги. Тук вече много сериозно изисква ролята на Общината в тази сфера.

Чисто законово има ли механизъм, с който Общината може да подпомогне болницата?
Според мен има механизми, с които може да се помага. Това, което законово е разрешено – да се извършват ремонтни дейности и да се обезпечава с апаратура. Какъв е този механизъм – може би трябва да се съберем и да го обсъдим как да стане. За мен първото и най-важно нещо е да има желанието да се направи нещо. Искам ясно да се знае, че нещата в България се променят, че в сферата на здравеопазването настъпват едни промени, които вероятно не се виждат все още или са неясни, но в най-скоро време ще се разбере за какво става въпрос. И на мен, и на всички, които работят тук ни се иска нашата болница да оцелее, защото считаме, че е необходима. Вярно, София е близо, но тази близост е двояка. Както от една страна всички пациенти, които се нуждаят могат да използват здравните услуги на София, така от друга страна млади хора, които са отишли там и виждат за какво става въпрос, се връщат при нас. Така, че има хляб в нашата болница. Това ще е едно от нещата, за които смятам да работя. Другото е – в насока европейски програми и проекти.
Говорим за усвояване на пари от еврофондовете. Според мен по важен е въпросът за какво се дават тия пари. То първо трябва да бъде полезно и на второ място да има траен ефект от това, че го правим. Във времето трябва да е добре направено, да е качествено, за да бъде ползвано от максимален брой хора. Един Цари мали град например – струва пари, но е нещо, за което се говори, много хора идват да го видят и е направено добре. Този ремонт, който се направи в нашата болница по линия на европейското финансиране е добре направен, но е за определени отделения и помещения. По нататък какво ще правим? Трябва да се помисли ето затова. Защото хората искат като влязат в една болница да има персонал – лекари, сестри, отношение към пациента, но същият този пациент иска да е чисто, да е светло, топло. И това са неща, които са задължителни. Не са в сферата на лукса.
Общинският съвет е колективен орган, но има ли място за индивидуалности и лични мнения?
Все пак сме възрастни хора и винаги има място за лични мнения. Точно в личните мнения, които се срещат или противопоставят излиза и общото. Доброто нещо, което трябва да бъде направено. Това е хубавото на този ОбС – че има различни хора, занимаващи се с различни неща и като почне да се обсъжда един въпрос има разнопосочни мнения, от които да се подбере най-правилното.
Кой ще бъде вашият коректив при вземането на решения?
Човек трябва да се ръководи преди всичко от собствената си компетентност и не трябва да взема отношение по неща, за които не е достатъчно подготвен. В този случай е по-добре да чуеш мнението на останалите и тогава да изказваш собственото си мнение. На второ място човек трябва да се ръководи от собствената си честност . Всяко нещо, което се обсъжда и коментира трябва да бъде пречупено през личния морал. Тогава ще се постигне и това, за което много се говори – че всички трябва да работим за Самоков. Много лесно е да се каже това нещо, но не трябва да забравяме какъв ще бъде резултатът след четири години. Ще дойде време, когато ще ни питат какво сме направили и защо в дадена ситуация си действал по някакъв начин. Не може да угодиш на всички и всички да те харесват, но трябва да обясниш на даден човек защо в дадена ситуация си действал по някакъв начин.
Първите сесии минаха. Забелязва ли се някакво преразпределение на силите и вътрешни коалиции в Общинския съвет?
Надявам се, че няма да има оформяне на вътрешни групички, защото не би били полезно. По-логично е да има групи, свързани с прокарването на някаква идея и усилия да бъде постигнато нещо. Противопоставянето не води до добър резултат.
Появиха се твърдения, че това ще бъде един слаб Общински съвет. Основателни ли са тези притеснения?
Всеки може да говори каквото си иска. Дали ще бъде слаб или не Общинският съвет – ще видим с времето. Аз смятам, че не е слаб. Към момента подобни твърдения не се подплатени с никакви факти, тъй като той все още не работи.

Related Articles

2 Comments

  1. Толкова ли започна да няма за какво да пишете. Доктор политик,това само тук може да се види.

  2. Това е един от най-добрите хора,които познавам!И вярвам,че Самоков само печели от това,че Д.р Филчев е едновременно лекар и политик!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close