Любопитно

Дългоочакваният паметник на Попангелов – старши вече е на мястото си

djakerskiАнна Манова

Дългоочакваният паметник на именития ски–алпиец и треньор Петър Попангелов вече факт. Скулптурата, която е дело на твореца Бойко Джакерски, е позиционирана на входа на Туристическата градина. И представлява идеална естествена композиция, поставена върху монумент, на фона на красивата и величествена Рила планина. Фигурата на Попангелов–старши ще посреща и изпраща всички скиори, решили да опитат уменията си в курорта и ще напомня за този именит самоковец. Това е само един символичен жест в памет и поклон към личността и делото му.

Проектът е финансиран от Община Самоков и около година отнема на скулптора Джакерски да завърши творението си. Скулптурата е висока 2.30 метра, без монумента. Като самият Попангелов е изобразен в момент на движение със ски и щеки в ръцете си. Изключително важно е внушението, което трябва да бъде пресъздадено, а именно порива към спорта и към успеха.

Паметникът беше поставен на планираното по задание място в края на месец октомври. А общата сума за изработването му е около 40 хил. лв. Като появата му дойде малко изненадващо, тъй като нямаше никаква гласност около поставянето му. Официално откриване, каквато практика има, все още не се е случило, а една от вероятните причини е, че мястото около него все още не е облагородено, както и не е надписан монументът. Но така или иначе, паметник има.

Около появата и изработването му имаше известни спънки, като възложителят в лицето на Общината и изпълнителят Бойко Джакерски си прехвърляха топката, а самоковци се вълнуваха, питаха и губеха надежда. И така след изглаждане на недоразуменията все пак паметникът видя бял свят и излезе от ателието на твореца. Сега се намира на подходящото за него място.

„Искам да подчертая, че произведенията на изкуство изискват време, гоненето на срокове не винаги води до добри резултати. Колкото повече една работа се утаява, толкова по-добре става. Причината за забавянето беше здравословна и възложителят беше запознат”, обяснява творецът Джакерски. Като скулптурата беше изработена в глина и се намираше в ателието на Бойко Джакерски, което е в СОУ „Отец Паисий”. „Беше готов донякъде в глина, но винаги има нещо за коригиране. След това технологичният процес е доста сложен. Взимат се калъпи на място, а след това се отлива в специализирана леярна в София, под моя авторски контрол. Оторизирана да следи процеса по завършването му от Общината беше Сия Шехтанова. Една работа, когато е в стъкло звучи по един начин, а ако е в бронз по друг. Около месец и половина отне самото отливане. Започнахме началото на учебната година и го поставихме в готов вид в края на октомври”, пояснява Джакерски.

Скулпторът е присъствал на всяка стъпка по направата, от отливането му в бронз до поставянето на монумента в изцяло готов вид. „Всеки творец, когато прави някаква работа, целта и желанието му са да я види готова. Имаше и един такъв тънък момент, че ателието, в което работя е много малко и когато правиш нещо в малко пространство, изглежда по един начин, в голямо по съвсем друг. Аз до последно не знаех как ще „звучи” на открито. Леярната, където беше отлята фигурата също е затворено пространство. Сега, когато го видях на открито, мога да кажа, че съм спокоен. Имам направени и доста портрети, но там е друго. Силата на едно произведение не е в големината, а дали е уловен детайлът. Мен ме занимава тази тема – човекът. Трябва да полагаме грижа за естетиката на града. Целта на изкуството е да възпитава вкус и стил. Скулптурата говори с формата и започва там, където свършват думите”, заключава Джакерски.

Остава самоковци да преценят дали скулптурата отговаря на очакванията им и дали е изпълнена основната задача – да даде смисъл, да бъде почит и продължение на традицията на скиорството в планинския град Самоков.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close