Култура

Дорково в плен на фолклора

Dorkovo1Под огромните многогодишни явори, стотици домакини и гости на родопското село Дорково очакват с нетърпение да видят и чуят много самодейци от близо и далече. Те ще покажат своето майсторство на 15-я юбилеен фолклорен фестивал „Дорково 2013”. Неизброими са тези, в чиито сърца гори въгленчето на фолклорния огън и през годините те идват тук при гостоприемните дорковчани, начело с кмета Николай Ковачев, секретарката на читалището Димка Лучкова и цялото население.

И аз от дълги години съм с групи от Самоковска община, за да се порадваме на лудите млади, на красивите момичета, на упоритите баби и дядовци. Някои от тях са предали искрата на своите внуци и това най-много ме радва – когато малчуганите пеят и играят, свирят или участват в кукерски игри, в стари обичаи и ритуали.

Журито е „на висота”, седнали нависоко, за да не изпуснат от поглед никого, да съди и отсъди кои ще получат юбилейните награди. Председател е академик Иван Тодоров, а членове д-р Веселка Николова – етномузиколог, Агрипина Войнова и Борис Вълков – членове на Националната секция на ЦИОФФ. Организаторите са се постарали да сложат всичко в ред, направили са фотоизложба – фотосите разказват за всичките тези години на упорита работа, всеотдайност и огромно желание да се пее, свири и играе.

Червени, бели, черни, сини сукмани, литаци, рокли, поли, богато избродирани с пульове и мъниста. Такива са и кошулите. Престилките и шамиите допълват красотата на нашенските носии.

Всички състави, които минаха през сцената, доказваха, че не само ги бива в пеенето, но и в играта. Чак от Левски, Панагюрско, от Меричлери, Стефан Караджа /Добричко/, от Паламарци, от Змеица /Доспатско/, Челопеч, от Пазарджишките села Капитан Димитриево, Главиница, Дъбравите грейнаха като пъстри цветя в градината с носии и засмени лица. Белодрешковците от Челопеч разтресоха сцената.

През първия ден от нашето гостуване на сцената се качиха райовки. ФГ „Райски гласове” извиха своите песни, след което ги поеха жените от ФГ „Райовска китка”. Детски танцов състав „Палакарийче” разкри тайните на българското хоро, на моминските танци с кобилиците за вода и менците на рамо.

Рельовки, със своите автентични носии, предизвикаха интереса на публиката още преди да запеят самоковски песни. Жените от Марица тази година участваха в много празници и фестивали и техните изпълнения стават все по-добри. Трио „Славей”, пак от Марица, искаха да надпеят и птиците, сгушили се сред листата на хладина и заслушани в песните на изпълнителите.

През втория ден нашествието на самоковци продължи. Трите състава от с. Радуил представиха читалище „Христо Ботев”. Първи извиха своите момински танци дамите от „Ритмика”. Последваха ги, но с автентични песни ЖФГ „Здравец” и ЖФГ „Детелини”. Всички показаха много добри изпълнения. Наскоро върналите се от фестивал в Слънчев бряг с голяма награда клисурки отново бяха на ниво, може би сила им дават и младите попълнения Лора и Мария. Край на многобройното ни участие сложиха белоискровци. Жените и мъжете от селото зарадваха ръководителя си с чудесни изпълнения. Вдъхновено и мераклийски изиграха своите танци дамите от ТС „Магдена”.

С удовлетворение мога да кажа, че нашите състави навсякъде се представят добре. Но и гледаха, слушаха и се учеха от своите колеги. А от песните и танците на украинци, румънци, испанци и руснаци получиха прекрасни впечатления. Многоцветието на носиите, лебедовата походка на момичетата, акробатичните скокове на момчетата, мелодиите, изпълнени на балалайка, гармоника, цигулка, подкрепени с тракането на дървените лъжици и кастанетите, вихрената въртележка от жежки тела – не се забравят тези красиви мигове. Не се забравят и ще ни топлят до следващите ни срещи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close