Злободневно

Доброволци от Швейцария ще помагат за ремонта на училищата

zname Самоков 365

На 21 май в общината се проведе работна среща във връзка с доброволческа дейност  на група  младежи от Швейцария в самоковски училища.  Младите хора – ученици на възраст 16-17 години,  ще извършат напълно безвъзмездно ремонтни дейности в 6 училища в града – „Авксентий  Велешки”, Христо Максимов”, „Петър Берон”, „Отец Паисий” и „Неофит Рилски”, Гимназията по туризъм.. Заедно с тях ще бъдат и наши  ученици. По този начин самоковските деца ще имат възможност за нови контакти, както и лично участие в доброволческа инициатива –  нещо, което е регламентирано в Закона за младежта, но не твърде популярно към момента.

Швейцарците  ще пристигнат около средата на месец юни. Те сами финансират пребиваването си тук. Проектът е по идея и с основното  участие на г-н Роберто Джераси, съветник на просветния министър. Господин Джераси е избрал нашия град като място за работата на  швейцарците.

В срещата участваха кметът Владимир Георгиев и представители на ОА, свързани с образованието; директори и учители, представители на РПУ-Самоков и МБАЛ-Самоков; както и гости от столицата – г-н Джераси, Мила Манчева – РИО София област, Росица Иванова и Даниела Николова от съвета по етническите въпроси към Министерски съвет. Тъй като става въпрос за международно участие, подробни съобщения – грами за извършеното ще бъдат изпращани до Меглена Плугчиева, посланик в Швейцария.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close