ОбществоРегионалниСамоков

Родолюбци възстановяват заслон „Каменна колиба” край Бели Искър

Анна Манова

Група родолюбци почистиха и облагородиха пространството около „Каменна колиба” край село Бели Искър.

Инициативата е на председателя на НЧ „Стойне Ангелов – 1932” Диана Терзийска, която многократно е слушала истории от свои близки за това място. Това я провокира да го намери. С местоположението й е запознат нейният съпруг Иван.

„Видях къде точно се намира и направихме организация по облагородяване на мястото. Желанието ни е да го популяризираме”, подчерта Терзийска.

„Каменна колиба” представлява естествено образуван заслон, служил като пункт за войводите и четниците по пътя им към Демир Капия и борбата им за освобождението на Македония и Одринска Тракия.  Мястото се намира до река Бели Искър, непосредствено след екопътеката. Входът е много малък и трудно се забелязва. Но в самия заслон могат да се съберат няколко души. Разположен е на възлова позиция на известна височина, което дава възможност да се наблюдава движението по пътя, но й да не се виждат намиращите се вътре и самият заслон. Местните хора и инициаторите споделят, че четата на Пейо Яворов и неговите съратници е посещавала местността. Интересен факт е, че в четата на Яворов през Балканската война е имало самоковец – Георги Венедиков. В Бели Искър почитат фигурата на големия български поет и революционер, а от миналата година организират й празник, посветен на личността на Яворов. Тази година той ще се проведе на 14 септември.

В предпоследната неделя от месец юни бе възстановен достъпът до „Каменна колиба”. В дейността се включиха над 30 души, които за около два часа успяха да разчистят входа и вътрешността на заслона от паднали камъни и дървета. Оформени бяха стъпала, теренът беше разчистен и подготвен за бъдещи посещения от страна на туристи. Предстои да бъдат монтирани информационни табели, показващи посоката и разказващи историята на мястото. Всички дейности са извършени с минимално вмешателство в природата.

В инициативата взеха участие членове на читалището, членове на ВМРО, организирани от самоковския войвода Кирил Стойков, жители на Бели Искър, представители на Национален парк „Рила“. Всички дейности бяха съгласувани и одобрени от ръководството на Национален парк „Рила“.

В родолюбивото начинание се включи й заместник – областният управител Николай Борисов.

„Това историческо място допълва цялостната картина на красивата местност и ще привлече още повече посетители. Намира се след края на екопътеката, но има идея от страна на Националния парк тя да бъде удължена до „Каменна колиба”, подчерта Борисов.

Официален празник край „Каменна колиба” ще се проведе през август.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close