Спорт

Добре дошла, Биляна, отново в Самоков!

Анелия Балабанова

Днес общинското ръководство посрещна европейската шампионка по борба в Нови Сад /кат. до 55 кг./ – Биляна Дудова. Значителна част от пътя си като състезател тя извървява в самоковския клуб по борба, чийто възпитаник е. Биляна е от Нови Искър и се състезаваше за КБ „Рилски спортист”. През 2016 г. печели бронз от европейското първенство за девойки. В началото на месец май изгря нейната звезда. Дългогодишните тренировки и усилия се материализираха в европейска титла, която националката завоюва в пряк финален сблъсък срещу Катерина Янушкевич от Беларус. „Ако не са спортните постижения с малко неща можем да се похвалим в световен мащаб” – коментира кметът Георгиев.

В потвърждение на традициите, които Самоков има в редица спортове и конкретно в борбата – Васил Сайменов – зам.-кмет припомни част от историята на самоковския клуб. Неговото начало е поставено преди 25 години, през 1992 г. „През цялото това време сме се опитвали да даваме старт на младите хора” – сподели той пред присъстващите. Мерилото за успехите са не са състезанията от календара на държавния шампионат, а европейските и световни първенства. Доказателство е престижният подиум, с който ни зарадва Биляна. Целите, които обаче тя си поставя са далеч по-големи – достойно представяне на олимпиадата в Токио през 2020 г. През цялото време европейската шампионка получаваше ценни съвети, които да послужат в бъдещето й израстване. В. Сайменов й препоръча да запомни, че „раницата на славата е най-тежка  и това важи и в живота, и в спорта”.

Талантливата спортистка не спести своите благодарности и към човека, който я подкрепя финансово – Стоян Саладинов. Той е родом от Долни Окол и посветил живота си на това да помага. По думите му човек не е това, което взема със себе си, а това, което дава за другите. Съсредоточил е силите и енергията си в различни области, сред които и спорта. „Вече 10 години съм треньор на националния отбор по бойно самбо” – разказа той. На няколко пъти очите му се насълзяваха, докато говореше за своите момчета. „Момиче, помни треньорите си – хората, които са ти дали основата“ – заръча той на Биляна. Европейската шампионка получи подарък за спомен от общинското ръководство – красив букет и плакет с лика на Симеон Самоковски. От своя страна Биляна върна жеста с колаж от снимки, запечатал най-важните моменти от спечелването на титлата”. „Не всеки ден посрещаме европейски шампион” – заключи кметът Георгиев с пожелание спортните поводи за гордост да стават все по-чести.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close