ОбществоРегионалниСамоков

Днес е храмовият празник на Митрополитската църква „Успение Богородично”

„Самоков 365“

15 август е един от най-големите летни празници в християнския календар – Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Тя е покровителка на жените, майчинството и семейното огнище.  На този ден е храмовият празник на Митрополитската църква „Успение Богородично”, с който се поставя началото на тържествата по повод празника на Самоков – 21 август, когато почитаме свети свещеномъченик Симеон Самоковски.

На големия празник вярващите посещават църквата, за да запалят свещ, да отправят своята молитва, да оставят своя дар или букет за здраве. В Митрополитската църква още от ранните часове се струпаха миряни, за да присъстват на тържествената света Ллитургия, отслужена от архиерейския наместник протоиерей Михаил Колев. След това църковната служба продължи в двора, с освещаване на водата и поръсване за здраве.

Църквата „Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска, е осветена през 1793 година. Тя е съградена със средствата на родолюбиви самоковци, като на мястото преди това е имало на по-малка църква от ХVІІ век.   Наполовина скрита в земята, тя била оградена още и с пръстен от висок каменен дувар.

През 1805 година започнало преизграждане на църквата с цел превръщането й от едно – в трикорабна, по-висока и по-просторна. Четвърт век били нужни на строителите да завършат новия храм – това е официалната информация, която разказва историята на уникалната църква в Самоков.

Днес, наред с уникалната дърворезба, в църквата се пазят икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, Захари Зограф, Иван Николов Иконописец, Никола Образописов, Захари Попрадойков, Коста Геров – Антикаров, Михаил Белстойнев.

На Голяма Богородица се отслужват тържествени свети Литургии и се прави водосвет за здраве на много места в Самоковско. Празникът е съпроводен с традиционни събори, родови срещи и курбани за здраве. Чества се в село Бели Искър, Радуил, Марица, Доспей, Шипочан, Ярлово и Долни Окол.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close