Политика

Димитър Делчев: РБ внесе изменения в Закона за горите

reformatorski-blok-logoСамоков 365
РБ внесе днес, чрез група народни представители, ЗИД на Закона за горите, според който да се въведе забрана за износа на необработена дървесина за страните извън ЕС. Това съобщи пред журналисти в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на Правната комисия.

В последните години в България се изсичат концентрирано значителни количества дървета, което е предпоставка за наводнения и локално обезлесяване, застрашаващо екосистемата на определени територии. Износът на дървесина през 2014 г. е възлизал на приблизително 1 млн. куб. метра, което е около една четвърт от дърводобива за една година в цялата страна. Цели площи в Рила в района на община Самоков; Средногорския балкан около Етрополе, Горна Малина, Мирково, Златица, Копривщица; Пирин; Странджа и др. са обезлесени заради безразборна сеч. Най-голямо количество дървесен материал се изнася за Турция, Сърбия и Македония, които не са държави-членки на Европейския съюз, се казва в мотивите на внесения от реформаторите ЗИД.

Големият износ на дървен материал за съседни на България държави възпрепятства развитието на дървопреработваща индустрия на местна почва и на практика представлява лесен и евтин начин за осребряване на национален природен ресурс, без да се създава каквато и да било добавена стойност, пише още в мотивите на вносителите, в които се допълва, че граничните власти, полицията и горската администрация не успяват да спрат износа на незаконно добита дървесина, поради липсата на ефективни механизми за контрол и санкциониране на незаконния добив.

Поради това от РБ се предлага да се забрани износът на необработена дървесина със закон, което цели да се придаде устойчивост на забраната, поне докато компетентните органи не установят ефективност на мерките за предотвратяване и санкциониране на незаконната сеч. Правото на Европейския съюз не позволява това да се осъществи по отношение на държави-членки, поради което е предвидено постоянната забрана да се отнася само за трети държави, се уточнява в мотивите на предложения ЗИД.

Същевременно се дава правомощие на Народното събрание да налага с решение временна забрана за износ, което да позволи контрол и по отношение на износа към ЕС. Въвеждането на новия ред идва като реакция на факта, че министърът на земеделието и храните не се възползва от правомощието си да забранява временно износа на определени видове дървета (чл. 126, ал. 6 от сега действащия закон) с цел опазване на целостта на българската гора, пише още в мотивите на законопроекта, внесен в деловодството.

Сред 12-те вносителите на ЗИД на Закона за горите са Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, Борислав Миланов, доц. д-р Димитър Шишков, Мартин Димитров и други депутати от парламентарната група на РБ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close