Общество

Деца помагат на дете

12467830_10205878458861711_1415481002_nАнна Манова

Непосредствено преди коледните празници Младежки дом Самоков, заедно с отговорника Латинка Щъркелова, организираха благотворителна инициатива. Тя е в помощ на Димитър Лобутов, ученик в 5 клас от СОУ „Отец Паисий” на индивидуално обучение.

Много малко е необходимо да накараш човек да се почувства значим. А когато протегнеш ръка за помощ към нуждаещ се е досег до божественото. Още повече когато в този цялостен контекст става дума за деца. Деца помагат на деца! Това е един от най-ценните житейски уроци. Така учениците от СОУ „Отец Паисий”, НУ „Станислав Доспевски” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” заедно със своите ръководители станаха част от благотворителната инициатива за Митко Лобутов. Всеки клас помогна по свои начин – някои бяха организирали работилници за рисуване, народни танци, фотография, други бяха подготвили програма с песни, сценки и танци. Към тях активно участие взе и клуб „Арт палитра” към Дома, чийто участници бяха изработили със сръчните си ръце различни коледни звезди и рози от креп хартия, кутии за подаръци и гривни, чиято бройка надхвърляше над 200. А всеки закупен артикул отиваше в помощ на Митко.

Когато стартира кампанията, майка се е отзовала и е дала няколко чувала с дрехи.

Китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов също взеха участие в инициативата за Митко Лобутов, като направиха благотворителен концерт, с които се постави края на кампанията.

Кутията с даренията беше отворена на 21.12.15 г. пред комисия в състав – председател журналистът Делян Василев, гл. експерт култура Пепа Георгиева, художникът Иван Шуманов и журналиста от „Самоков 365”’ Анелия Балабанова. Събраната сума е 303 лв., които бяха определени за закупуване на таблет за обучението на детето. Сумата беше предадена на бабата на детето, а художникът Иван Шуманов им подари своя графика на Богородица с младенеца.

Отговорникът на Дома Латинка Щъркелова не скри приятната изненада от събраната сума за детето, защото тя ще стигне за закупуването на таблет. Това е поредна благотворителна инициатива, състояла с в Младежки дом – Самоков и първата, на която се събира такава сума.

„Благодарни сме за събраната сума. Купихме таблет на Митко и му го подарихме за Коледа. Това си беше неговото желание. Много е доволен от придобивката и сега още го разучава. Получихме и дрехи преди това от една майка. Парите никога не стигат, аз работя на 5-часов работен ден и взимам 160 – 180 лв. заплата. Помагат ми майка ми и брат ми – и двамата са пенсионери. Ходим по болници и с малкия, който е на 6 години. Всяка помощ ни е добре дошла, трудно се справяме”, сподели пред „Самоков 365” майката на Митко – Елена.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close