Култура

Децата от школата „Захари Зограф” с отличия от Казанлък

Анна Манова

Първи национален конкурс за детска рисунка се проведе в Община Казанлък. Талантливите самоковски художници от школата „Захари Зограф”, с ръководител Пенка Боянова към Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, също взеха участие и се върнаха с награди. Темата, върху която трябваше да творят децата, беше „Траките”. А срокът за изпращане на творбите – 10.08.16 г.борислав каймаканов евгени генчев мелани любенова Ния Генева

 

 

 

 

Конкурсът е организиран от НЧ „Възродена искра – 2000”, школа по изобразително изкуство „Ренина”, Исторически музей „Искра” и се провежда под патронажа на кмета на Община Казанлък. Регламентът включваше възможността всеки от младите художници да участва с до две свои рисунки по обявената тема, без ограничение в техниките на изпълнение. В този конкурс участие могат да вземат творци от 7 до 18-годишна възраст, разделени съответно на три възрастови групи. Целта на конкурса е да се обогатят знанията на децата за траките, техния бит, култура и архитектура. Основният призив на организаторите беше да се почерпи необходимата информация от всякакъв вид източници – да се прочетат книги на тази тематика, да се гледат филми, да се питат учители, историци, скулптори, художници. По този начин може  да се „построи” една машина на времето, чрез която да се осъществи връщане в древните времена на покритата с тайни тракийска цивилизация, защото тракийската култура се е превърнала във визитна картичка на България пред света.

Жури от художници и историци са селектирали най-добрите рисунки. Председател на журито е художникът Румен Петков, а членове са скулпторът Красимир Младенов и Красимира Стефанова – гл. уредник на Исторически музей „Искра”, гр. Казанлък.

Самоковските зографчета са сред представилите се отлично и взели награди. Първа награда в първа възрастова група от 7-10 години, е присъдена на Евгени Генчев на 10 години от школата „Захари Зограф” в Самоков. Във втората възрастова група от 11 до 13 години второто и третото място отново са за самоковските таланти. Второто място е за Борислав Каймаканов на 11 години, а третото е за Ния Генева, също на 11 години. Наградата на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства беше присъдена на самоковката Мелани Любенова, отново част от школата по изобразително изкуство „Захари Зограф”.

Наградените рисунки ще бъдат подредени в изложба по време на Празниците на долината на тракийските царе, които ежегодно се провеждат в гр. Казанлък през последната седмица на месец август.
Откриване на изложбата с участвалите рисунки и награждаване на победителите ще се състои на 26.08.2016г. от 18:30 ч. в Исторически музей „Искра” в гр. Казанлък.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close