ОбществоРегионални

Децата от читалище „Младост – 2003” ще творят и опознават родния Самоков по проект към НДФ „13 века България”

Иван Шуманов

Читалище „Младост – 2003” спечели конкурс за проект за Детски творчески работилници обявен от Национален дарителски фонд „13 века България” Проектът е озаглавен „Самоков – изкуство, култура, познание” и е на обща стойност 3000лв. Поради условията на фонда, има и собствено финансиране от 20% в размер на 600лв.  Целевата група в проекта са 12 деца на възраст между 6 и 15 години, които посещават школата за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост 2003”. Проектът ще бъде представян пред публика – периодично и чрез изложба /като финален резултат/ пред жителите на Община Самоков, гости, представители на различни организации и институции, медии, партньори, представители на местната власт.

Предвидено е тримесечно обучение за 12 деца от школата на И. Шуманов в основите на иконописта, чрез което те да се запознаят с православния канон и техника за изписване на икони, с историята на православното християнско изкуство и Самоковската художествена школа. Също така, децата ще могат да навлязат и да се запознаят с особеностите и принципите на изпълнение на определени графични техники като: линогравюра и суха игла. Ще се изпълни и рисуване на открито – тридневен пленер в Рилския манастир. В процеса на рисуване децата ще се запознаят също и с основите на православната вяра, ще изучават житията на светците, дълбокия смисъл и значение на църковните празници и богослужение. Обучението по отношение културно–историческото наследство на гр. Самоков ще бъде тясно свързано с опознаването на характерното за Самоковската художествена школа и зографите, като имена, исторически факти и образци.

За по –пълното обогатяване на визуалните  представи на децата, тяхната култура и информираност ще бъдат организирани и специални посещения на културно –исторически обекти и институции в гр. Самоков. Обектите, които ще бъдат посетени и които съхраняват и предоставят изключително богата информация, като иконопис, графични отпечатъци, артефакти, следи, сведения и доказателства за високото майсторство на зографите са: Рилски манастир, Исторически музей – гр. Самоков, Байракли джамия, Девически манастир, храм “Успение Богородично”, известна още като Митрополитска църква, цървата “Свети Никола”, която е катедрална църква на бившата Самоковска епархия, Бельова църква, Сарафска къща и др. За отпечатването на графичните плочи ще бъде ползвана базата и техниката на Графична база гр. Самоков. Като и в нея също децата ще се озоват на място, което представлява уникална културна забележителност и която се предоставя за нуждите на проекта от Община Самоков.

Читалище „Младост – 2003” изказва своята дълбока признателност и благодарност към спонсорите на проекта, които са членове на Църковното настоятелство на Бельова черква – г –жа Люси Бързанова, г-жа Снежана Оцетова, г-н Стефан Докузов. Те не веднъж са помагали финансово и с лични средства и винаги са се отзовавали отношение към дейностите за културното и творческо развитие на децата от гр. Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close