Самоков

Децата от читалище „Младост – 2003” гостуваха на Празник на виното в Сърбия

Анна Манова

Талантливите деца от читалище „Младост – 2003”  взеха участие на Празник на виното, който се провежда между 21-24 септември в Сърбия. Това е Осми международен фолклорен фестивал. Събитието „Винария” е най-големият фестивал за представяне и рекламиране на майсторите в производството на вино. А мястото за провеждането на самата програма е град Александровац, известен с фонтана с вино, разположен на самия му център. Под знака на руйното вино, песните и танците премина цялото събитие.

Децата от читалище „Младост – 2003” впечатлиха всички присъстващи с изпълненията си и практически бяха единствените деца, участници във фестивала. Те се представиха с няколко фолклорни изпълнения с групата по танци ТА „Самоков”, с художествен ръководител хореографът Станислав Крумов и Детска музикална формация „Камбанки”. Малката Натали Николова изненада публиката с появата си на ролери и изпълнението си на „Чунга – чанга”. Непринуденото детско участие предизвика бурните аплодисменти и желанието на организаторите Натали да мине поне още няколко пъти през сцената с кънките пеейки.

„Искахме специално разрешение от страна на Сърбия да водим толкова малки деца там. Те се съгласиха и ние бяхме много щастливи. Включването на нашите деца в Празника на виното внесе лъч светлина. Публиката реагира много топло при появата им, пя и се забавлява с тях. Това означава само едно, че от следващата година ще приемат и детски заявки за участие”, обясни председателят на читалището Лили Шуманова.  От своя страна децата също бяха развълнувани от участието и представянето си в програмата. „Много ни хареса, искаме догодина да танцуваме и пеем пак там”, казаха в един тон малките участници.

Това е второ участие на форума за читалището, като миналата година свое пробно представяне е направила с няколко изпълнения Маргарита Бочева, на която е била връчена специална награда. Тази година фестивалът не е с конкурсен характер, а всички присъстващи са си тръгнали с грамоти и плакет.

В Празника на виното взеха участие хърватски, македонски, български самодейни състави. От Самоковския край освен децата от читалище „Младост – 2003” се представиха и жените от фолклорна група „Детелини” от Радуил, за които това е второ участие на фестивала, както и танцьорите от „Лудо – младо” пак от село Радуил.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close