Култура

Децата от ОУ „Авксентий Велешки” честваха Деня на книгата

den na knigata26 април е обявен за Ден на детската книга и изкуствата за деца. По този повод малките ученици от ОУ „Митрополит А. Велешки”, заедно с техните класни ръководителки – Щупалова, Бранкова и Мишкова бяха подготвили тържество, за да покажат какво са научили и прочели. Отговорникът на Младежки дом Самоков Латинка Щъркелова поздрави присъстващите и обясни, че тазгодишното мото на традиционното събитие е „Книгата – знание и мъдрост”. „Когато четете, мили деца, вие научавате много неща за живота, натрупвате ценни знания. А колкото повече знание събирате, толкова по-мъдри ставате. Когато сте чели приказки, вероятно ви е направило впечатление, че когато е необходим съвет на някой от героите как да постъпи в дадена трудна ситуация, винаги се търси помощ от мъдрец. Пожелавам на всички вас, да сте мъдреци и да четете повече, да бъдете първенци в живота”, това пожела Л. Щъркелова на развълнуваните малчугани.

Учениците, с помощта на класните си ръководителки, бяха подготвили песни, стихове, пиеса. Те бяха избрали да разкажат за живота и делото на писателя Николай Райнов и да пресъздадат една негова приказка – „Празникът”. Децата се бяха превъплътили в различни животинки и с желание рецитираха своите думички. Поуката беше казана на финала, както подобава – че доброто трябва да надделее над всичко и да се чете е полезно и необходимо.

След това госпожите бяха разделили учениците от 2а, 2б и 2в на три отбора, както следва – „Рози”, „Калинки” и Детелинки”. Като във всеки отбор имаше по петима участници и всеки от тях си имаше председател. Децата отговаряха на познавателни въпроси за родния край, природата, животните, редиха рими и смятаха. Създаде се едно много приятно настроение, което показа, че децата могат да учат и да се забавляват едновременно. А освен това, че обичат и да четат.

На финала всички отбори получиха награди, а децата си тръгнаха усмихнати и доволни, че са показали колко много знаят и могат.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close