Политика

Депутатите на среща с избирателите си. Поводът – 100 дни управление на кабинета

bsp 2Най-академичното правителство, най-непартийното правителство, правителство, което формулира политиката си с неправителствения сектор. Така се вижда кабинетът на Пламен Орешарски в отчета си за първите сто дни управление, озаглавен “100 мерки за 100 дни”.

Кирил Добрев и Александър Паунов от Коалиция за България на среща със свои съпартийци и симпатизанти, представиха отчета от първите 100 дни на правителството на Орешарски в залата на Младежкия дом. На срещата трябваше да присъства и водачът на областта Корнелия Нинова, но се оказа, че е заета в телевизионно предаване. Модератор на срещата беше настоящият председател на БСП Самоков и председател на ОбС – Силвия Стойчева.

БСП и Коалиция за България дават своята положителна оценка за работата на кабинета до този момент. Двамата депутати представих накратно докъде са стигнали в изпълнението на предизборната си програма.

Трите лъча, по които основно се е работило през 100-те дни са социалният сектор, бизнесът и държавността.

В социалния сектор е увеличена целевата помощ за първокласници от 150 на 250 лв, обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години на 310 лева, както и редица други мерки, сред които намаляване на електроенергията с 5%. Обещанията на социалистите за увеличаване на детските надбавки засега не са реализирани, макар да бяха специална тема на дискусия. Те ще останат 35 лева на месец и ще се определят от подоходния критерий.

В бизнес сектора е приет нов модел на ценообразуване в енергетиката, който намали цената на тока, което е довело и до увеличаване на износа на електроенергия. Според социалистите са реализирани редица мерки в сферата на селскостопанския сектор – подпомагане на млади фермери, нарастване на 13% на европейски средства за подкрепа на животновъдството и т.н.

Държавността е стимулирана чрез мерки като редовно отчитане на дейността на правителството и анализ на тежестите, които висят над гражданите и бизнеса. Управляващите са възстановили дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество и разширява практиката за участие на все повече граждански организации в обществените съвети към министерствата. От друга страна се оказа, че плоският данък няма да бъде премахнат, защото не достига разбиране от останалите политически представителства в парламента.

Встрани от официалната статистика на постиженията на правителството, хората поставиха доста въпроси, които касаят вътрешнополитическите процеси както в БСП, така и като цяло в новата Тройна коалиция. Общото мнение е, че кирливите ризи не трябва да се перат по вестници и телевизии, а в партийните централи. Особено пиперлива се оказа темата за кадровата политика и за постоянните коментари по медии за неудачни назначения, които след това с гръмки скандали се ревизират.

Самоковският актив на БСП за пореден път призова народните си представители за по-чести срещи, за да може да има ефективна обратна връзка с избирателите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close