ОбществоРегионални

Депото в Самоков четири години по-късно

Самоков 365

На 18-ти септември се навършиха четири години от откриването на Регионалния център за управление на отпадъците /РЦУО/ в Самоков. През това време съществуването му беше белязано от различни коментари и полюсни мнения. Факт е обаче, че към днешна дата депото работи на пълни обороти спрямо капацитета и възможностите. Идеята е то да не бъде просто едно сметище, а център за сепариране и разделно събиране на отпадъци, увери управителят Кирил Поповянски. Той напомни, че има възможност гражданите да предават отпадъци и това е абсолютно безплатно. Поясни, че на територията на предприятието има общински център, който се намира в самото начало на обекта, преди кантара и е обозначен с табела. В него са разположени контейнери за разделно събиране на ненужни предмети от различни видове материали – стъкло, хартия, пластмаса, найлон. Приемат се и дребни строителни отпадъци, с изключение на по-обемистите, бетонови отломки, камъни и др. Това също е безплатно.

От кантара към предприятието достъпът е платен и ограничен само за фирми и организации, които имат подписан договор с Общината. Управителят поясни, че цената за сепариране на отпадъка е 55 лева за тон. Ако този отпадък се и депонира към тях се прибавят още 58 лева и тези пари се акумулират в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. „От догодина тези отчисления ще станат 90 лева. Тези пари стоят в набирателна сметка и след това се връщат като се използват за депото и дейности, свързани с подобряване на екологията. В последната година Регионалният център се възползва от това като се закупиха машини и оборудване за предприятието” – уточни Кирил Поповянски. Газокар, специализиран камион-самосвал и дробилка мобилна, които ще вървят в композиция са част от придобивките.

Идеята е да се създадат на територията на общината зони, в които да се складират зелени отпадъци и със закупения камион те да се събират. След преработка се превръщат на компост, който ще се използва за обогатяване на тревните площи. Закупено е и вибрационно сито, с помощта  на което се отделя много пръст и фракция под 5 см.

Друга машина, която предстои да дойде до края на месеца е нова автоматизирана преса за балиране на готовия отпадък. „В момента отпадъкът, който се сепарира от работниците надвишава в пъти капацитета на пресата. Единственият начин е да го събираме на купове, които не могат в този вид да бъдат реализирани. Капацитетът на новата преса е тон на час и важното е, че процесът ще бъде напълно автоматизиран” – коментира още ръководителят като добави, че по този начин едно работно място ще се освободи, а човекът ще бъде пренасочен към други дейности.

От миналата седмица налице е и още една придобивка – специализирано ремарке за контейнери. Идеята е то да обслужва общинския градски център. При необходимост ще могат да се оставят на различни места в града контейнери, в  тях да се събира отпадък и след това да се извозва. Кирил Поповянски уточни, че преди излязат от предприятието превозните средства задължително трябва да бъдат регистрирани в РИОСВ и лицензирани за съответния вид дейност. Последното нещо е метеостанция и тя да отразява в реално време метеорологичните условия. Тя ще бъде прикрепена към уеб страницата на общината.

Към настоящия момент всички общини, които имат сключен договор с Общината  извозват своя отпадък до Регионалното депо за управление на отпадъците в Самоков. В последните три месеца само община Костенец не вози, поради административни проблеми. Най-голямо е количеството от община Ихтиман, която месечно предава между 200 и 400 тона. Кирил Поповянски уточни, че общините, които не са членове на сдружението заплащат по 55 лв. на тон, а останалите – Треклян и Невестино – 19.80 лв. 15 800 тона е общо събраното количество за миналата година, а до август месец на настоящата година включително – 11 800 тона.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close