Злободневно

Двама учители от „Заедно в час” ще преподават в Самоков през новата учебна година

Анелия Балабанова

Двама учители по програма Заедно в час ще преподават в гр. Самоков през новата учебна година. Те ще работят в СУ “Отец Паисий”.

Александър Марковски ще преподава английски език в училището и е първа година участник в програмата.
Александър е от Благоевград, където завършва и образованието си в ЮЗУ “Неофит Рилски” специалност „Международни отношения”. След университета започва работа като регионален мениджър в немска компания. Работил е също в САЩ. През 2015 г. става съосновател на неправителствена организация, свързана със запознаване на младите хора с корейската култура и език. Именно покрай тази работа осъзнава нуждата децата да получат възможно най-доброто образование, за да бъде възможна промяната в България. Това го провокира да кандидатства за участие в програма „Заедно в час” и да стане учител. От миналата година в училището учител по програмата е и Симон Желязков, който също преподава по английски език. Той е завършил икономика и туризъм в Глазгоу, Шотландия.

В цялата Софийска област ще преподават общо 32 учители по програма Заедно в час през новата учебна година. Те ще работят в 15 училища партньори на организацията в Самоков, Костенец, Костинброд, Долна Баня, Горна Малина, Божурище, Гара Елин Пелин, Златица, Коппривщица, Мирково, Пирдоп, Челопеч и Сливница.

Мисията на Заедно в час е да работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и подготвя изявени и способни професионалисти с различен профил, които да станат част от образователната система. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна, а след това да останат дългосрочно ангажирани в сферата на образованието. До момента през програмата са преминали 163 души, а през учебната 2017/2018 г. като преподаватели първа и втора година в училище ще влязат близо 170 учители. Те ще преподават в над 80 училища партньори в 12 области на страната: Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close