Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Да почистим заедно преди Деня на Земята

Една инициатива на „Самоков 365” и Хъба

“Самоков 365”

Предизвикваме всички вас да се обединим и самоорганизираме за едно пролетно почистване. Да поставим едно ново начало още през април.

Идеята е да почистим едно обществено място за отдих, което отново ние сами, с дружни „усилия”, сме трансформирали в поредното мини сметище. Това е една съвместна инициатива на екипа на „Самоков 365” и Хъб -а – новото място на младите хора в Самоков. Предлагаме на всички вас да излезем на 21 април/ събота/, ден преди Международния ден на Земята /22 април/, като проявим отговорност към мястото, което обитаваме и да помислим как да го направим още една идея по-приятно.

Сигурни сме, че не е необходимо да чакаме обявяване на национална кампания, за да се организираме сами и да направим нещо локално. Самоков е град, в който можеш да упражняваш различни активности навън, a защо не едно от тези занимания да не бъде именно почистването. Всъщност го правим за себе си!

Ето как си представяме да се случат нещата. Да се съберем в 10:30 часа на пешеходния мост на Лаго в съботния ден – 21 април. Това е локация, която всички познаваме и избираме за отдих. Ентусиазмът и желанието от вас, ръкавици и чували – от нас. И съвместно ще разчистим парка. Идеята ни е да посрещнем Международния ден на Земята – 22 април на чисто. Това наистина е по силите ни. След почистването каним всички вас от 19:00 часа в Хъб-а /намира се на мястото на старата дискотека „Диамант”/ да изгледаме филма „Trashed”, който е свързан с глобалното замърсяване. Филмът е предоставен с любезното съдействие на ЕС „За Земята”, които го предоставят. Нека си дадем реална сметка какво причиняваме на природата с нашите отпадъци и как замърсяваме околната среда. Желанието ни е да се получи дебат по темата. В дискусията активно участие ще вземе младата самоковка Таня Михаилова, която има отношение по темата. Таня е природозащитник и планинар. Ще си поговорим за състоянието на града в това отношение и ще приложим примери.

Сигурни сме, че нещата трябва да се случат отвътре – навън, а не обратното. Без да ви говорим много на съвет ви предлагаме да отделите няколко часа от съботния си ден, за да се запознаем и да поставим акцент върху един глобален проблем, чието разрешение се оказва в ръцете на хората.

Събитието е подкрепено от Община Самоков, вестник „Самоков 365” и Фондация СИЙД.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close