Седмицата

Да отвориш бялата порта


bqlata portaДимитрина Божилова

Защо е бяла? Защото е чиста и заредена с най-хубави чувства. Защото през нея всяка година през август минават десетки гости от различни краища на България. Идват, за да прославят с песен красотите на родината. В рамките на празниците на Самоков се проведе и поредният преглед на туристическите хорове в огряната от слънце Туристическа градина. Преди певците да се надпяват с горските птици, поздравително слово произнесе кметът Владимир Георгиев, като завърши с думите: „ Не може да има празници на Самоков и да не се проведе и този традиционен празник. Благодаря, че ни уважихте с присъствието си! Нека днес в подножието на Рила да направим така, че да се чувстваме добре! На добър час!”

Първи бяха домакините, които поздравиха всички присъстващи и участници, както и маестро Стрински,, който отбеляза своя 85 годишен юбилей. Той почерпи всички с бонбони, а това че всички хорове пяха негови песни е най-големият и заслужен подарък за юбиляря. Г-н Гочев пя заедно с Йодлеровия състав от София. Клубът на инвалидите в Самоков доказа, че може да изпълнява добре и стари градски, и туристически и фолклорни песни. Винаги привлечени от брата на брата на бурите връх Мусала идват и пеят от Осоговско ехо, Кюстендил. Далече прогонват ветровете, та всичко буйно да цъфти в песните на хор „Родопски звуци” от Асеновград.

„Грабвайте бързо раниците и да поемем с песен към хижа Марциганица – зоват певците от Хармония гр.Перник, които за пръв път бяха при нас, но им хареса и обещаха пак да дойдат. С Алековска воля, с Алековски дух, заедно. Защото само с приятели и с любов виното не горчи, а е сладко – се пееше в песните на старозагорци, казанлъчани, петричани… Най-голям хор, с много добри изпълнения, бяха певците от Стара Загора, които поздравиха родината мила, която е море от слънце и простор и Борис Стрински. Той получи поздрав от Русе, които този път не дойдоха, но не забравиха своя бай Боре и хора му. Стрински получи грамота и плакет от Общината. Прегърнати с Христо Христозов от Асеновград /в този ден той навършваше 77 години/, двамата изслушаха специалните поздрави от хористите. Бай Боре беше специално поздравен и от Ели – съпругата на големия композитор и автор на много песни Филип Аврамов.

Преди да се разделят хористите призоваха:

„Ако те налегнат грижи,

ако глава те заболи,

очакват те много грижи

и тръгвай ти към високи планини.

Жулияна Костова от Общината благодари за празничната атмосфера, която се създаде в този ден и връчи на всички хорове почетни грамоти и плакети. Преди да се разделят, всички хористи под диригентството на Стрински, изпяха вдъхновено „Прекрасна си, мила родино, от Тимок до Черно море…” Не е чудно защо под родно небе се раждат такива прекрасни песни, а после да се пеят и на сцена, и в хижи, и по пътеките в планината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close